Raportti: Sarjanousija AC Oulu yllätti tamperelaiset

Suomen Cup jatkui lauantaina Pirkkahallilla. Lähes seitsemän vuoden tauon jälkeen Ilves ja AC Oulu ottivat toisistaan mittaa. Tamperelaisten haaveet jatkopaikasta kokivat kolauksen, kun Aapo Heikkilä rankaisi puolustuvirheistä ja laukoi vierailijoille 21-voiton. Kavennusosumasta vastasi kapteeni Felipe Aspegren.

 

Avausjakso

AC Oulun viime kauden parhaaksi pelaajaksi valittu Rafinha on edelleen 38-vuotiaanakin arvokas lisä joukkueensa alakertaan. Askel on voinut hidastua, mutta keskuspuolustajana häärinyt Rafinha toi tänäänkin pallovarmuutta ”Laivastonsinisiin”.

Molemmat joukkueet pyrkivät liikuttamaan palloa ja harjoittelemaan murtautumismalleja. Ilveksen saadessa pallon oululaiset vetäytyivät tiiviisti omalle kenttäpuoliskolleen, eikä maalipaikoilla mässäilty.

HJK:sta Ilvekseen täksi kaudeksi saapunut Eetu Vertainen nousi avaukseen ja väläytteli ajoittain henkilökohtaista osaamistaan. Hyvät harhauttelut eivät kuitenkaan johtaneet yhtä mainiota vetopaikkaa lähemmäs maalia.

Ilves otti pelistä paremmin otetta, kunnes 34. minuutilla hieman tyhjästä oululaiset saivat luotua painetta Rasmus Leislahden maalille. Pallo pyöri rangaistusalueella vaarallisesti, ja 26-vuotias Aapo Heikkilä pääsi livahtamaan miesvartioinnilta ratkaisevalla hetkellä. Matala vasemman jalan sivallus suoraan Niklas Jokelaisen syötöstä yllätti Leislahden.

Hieman ennen taukovihellystä kotijoukkue yllätettiin jälleen housut kintuissa. Obed Malolo teki rohkean liukutaklauksen ja riisti pallon joukkueelleen. Samu Alanko tarjoili hyvin paljon avausmaalia muistuttaneen paikan Heikkilälle, joka ei erehtynyt tälläkään kertaa. Viime kaudella yhdeksän maalia Ykkösessä viimeistellyt Heikkilä teki viimeistään 2–0-johto-osuman myötä selväksi, että maalivainu löytyy myös liigajoukkueita vastaan tänä vuonna.

 

Toinen jakso

Päävalmentaja Jarkko Wissin suojatit tulivat sisuuntuneina pukukopista takaisin kentälle. Kissapeto otti komennon ja vierailijat joutuivat peruuttelemaan ja rikkomaan peliä.

1–2- kavennus nähtiin 54. minuutilla. FC KTP:stä Ilvekseen saapunut laituri Tuomas Ollila keskitti vasemmalta puolelta keskustaan. Pomppupallo päätyi taka-alueelle, jossa kapteeni Felipe Aspegren odotteli valppaana. Eleetön volleyveto upposi takakulmaan ja Ilveksen toivonkipinä syttyi.

Keltavihreät pitivät pallo Oulun kenttäpuoliskolla ja juoksuttivat sinipaitoja väsyksiin. Uusin sopimuspelaaja Vigori Gbe näytti terävyytensä ja monipuolisuutensa niin laidassa kuin keskellä. Koviakaan kontakteja ei vältelty tasoitusta jahdatessa. Hiekka tiimalasissa alkoi kuitenkin käydä vähiin.

Yllätysvalmiit oululaiset puolustivat johtoasemansa loppuun asti ja nappasivat elintärkeät kolme pistettä. C-lohkossa Ilveksellä on jäljellä yksi ottelu SJK:ta vastaan, joka puolestaan hävisi tänään oman ottelunsa lohkokärki KuPSia vastaan lukemin 5–2. Kissapedolla on vielä mahdollisuus edetä jatkoon lohkokakkosena.

 

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss kokee, että molemmat takaiskumaalit olisivat olleet vältettävissä kaksinkamppailuvoimalla.

Olemme puhuneet siitä joukkueen kesken, että kaksinkamppailuja pitää voittaa. Molemmat Oulun maalit tulivat tänään tilanteista, joissa hävisimme omalla kenttäpuoliskolla mies vastaan mies -tilanteen. Sen jälkeen meillä on aina yksi pelaaja vähemmän pallon ja maalin välistä, Wiss toteaa.

Sama juttu on boksin sisällä. Vartioimme aluetta, mutta emme kontrolloi vastustajaa. Tilaa annettiin liikaa etenkin avausjaksolla. Se on selkeä parannuskohde.

Positiivista oli pelin nousujohteisuus. Tasoitusmaali oli lähellä, eikä leuka painunut rintaan.

Toinen jakso olikin jo paljon parempi. Meillä oli paikkoja ja mitä tahansa olisi voinut käydä. Toki välimatkoissa oli siinäkin työstettävää. Jäimme vähän liian kauas seuraamaan palloa ensimmäisen aallon mentyä.

Kakkosalueen puolustaminenkin oli ajoittain heikkoa, mutta se parani. Voitimme palloja varhaisemmassa vaiheessa ja pystyimme pelaamaan sen jälkeen omaa peliä. Hyvä syke pysyi täydet 90 minuuttia, Wiss kertoo.

Kaksi tappiota cupissa ei ole toivottu tulos, mutta kärsivällinen työ vaatii aikaa.

Nuoren joukkueen kanssa kaikki ei aina mene kuin elokuvissa. Ei voi olla näyttävää voittavaa pelaamista, ennen kuin pohjatyö on kunnossa ja pistetään kroppaa likoon. Jos ei päästä linjan ohi pelaamalla, niin sitten pitää mennä läpi tai yli, Wiss valaa henkeä.

 

Kovaa kamppailua. (kuva: Jimi Soinila)

 

Ilves vs. AC Oulu 1 – 2 (0 – 2)

34′ Heikkilä 0–1
40′ Heikkilä 0–2
54′ Aspegren 1–2

Kokoonpano:

1 Leislahti Rasmus
2 Ollila Tuomas -> 69′ 14 Siira Tuure
4 Aspegren Felipe
5 Katz Kalle
6 Arifi Doni -> 69′ 10 Tolonen Maximo
7 Veteli Joona -> 89′ 25 Kyllönen Leo
8 Jäntti Teemu
15 Almen Mikael
19 Mömmö Eetu -> 64′ 21 Gbe Vigori Jean-Jaures
20 Rautiola Miska -> 64′ 18 Raittinen Eemeli
32 Vertainen Eetu

12 Huuhtanen Eetu
28 Mäntynen Tuure

Lue myös