Raportti: Ilves murskasi TPS:n

 

Ilves isännöi Turun Palloseuraa lämpimässä ilta-auringossa kylpeneessä Ratinassa. Jonatan Johanssonin suojatit selvisivät vielä muutama päivä sitten tasapeliin HJK:n vieraana, mutta sunnuntaina täysi pistepotti jäi kotijoukkueelle selvin sävelin. Maaliryöpystä vastasivat Jair, Naatan Skyttä, Joona Veteli ja Lauri Ala-Myllymäki.

 

ENSIMMÄINEN JAKSO

Ilveksen 18-vuotias maalivahtitoivo Aku Kavén nostettiin ensimmäistä kertaa kokoonpanoon liigaurallaan. Kapteeni Mika Hilander oli aikoinaan Akun isän Mikko Kavénin takana kakkosmaalivahtina, mutta uusi sukupolvi saa vielä odottaa vuoroaan.

Kissapeto otti samantien komennon itselleen. Peli ehti vanhentua vain muutaman minuutin, kun Tatu Miettusen pitkä avaussyöttö tavoitti Ilari Mettälän, joka vapautti pienellä siirrolla Naatan Skytän läpiajoon. Hyvässä vireessä oleva maalivahti Jere Koponen aavisti matalan laukauksen oikein ja venytti itsensä vielä Joona Vetelin riparivedonkin tielle.

Päävalmentaja Jarkko Wissin suojatit liikuttivat palloa nopealla tempolla TPS: muodon ulkopuolella ja yrittivät löytää tilaa etenemiseen. Mustavalkoisten tiivis siilipuolustus rakoili ajoittain, mutta laukaukset maalia kohden olivat kiven alla. Toisessa päässä Hilander sai olla käytännössä toimettomana.

Useiden aihioiden jälkeen palkinto saatiin puolen tunnin pelin jälkeen. Wingback Felipe Aspegren antoi kauden viidennen maalisyöttönsä oikealta laidalta. Nappikeskitys tavoitti Jairin vitosen alueelta. Brassitaituri juoksi pallon päineen sisään Koposen haroessa tyhjää.

Keltavihreät pitivät palloa hyökkäysalueella ja Tepsi koetti vain selvitä pukukoppiin asti hengissä. Skyttä ennätti kuitenkin painaa turkulaisille leuat rintaan pari minuuttia ennen taukovihellystä. Jälleen Aspegrenin oikean laidan kautta tultiin Koposen maalille. Mettälän keskitys pomppasi sopivasti Skytälle, jolla oli helppo työ putata kauden viides maalinsa ja 2–0-taukolukemat.

 

TOINEN JAKSO

Pari viikkoa sitten Janne Saksela mursi pohjeluunsa kaksinkamppailutilanteessa nappulakengän takerruttua Ratinan nurmeen taklauksen vastaanottamisen jälkeen. Valitettavasti Ilari Mettälä joutui lähes identtiseen tilanteeseen Aldayr Hernandezin kanssa. Nilkka vääntyi ympäri voimakkaan kontaktin takia. Ilman lääkärin diagnoosiakin voidaan todeta, että paareilla vaihtoon kannetun Mettälän kausi on tältä erää ohi.

Ymmärrettävästi monella pelaajalla ajatukset harhailivat Mettälän loukkaantumisen jälkeen. TPS pääsi paremmin peliin mukaan ja oli lähellä kavennusosumaa. Tunnin pelin kohdalla mustavalkoiset pääsivät iskemään melkeinpä kolmella nollaa vastaan, kun pallo kimposi onnekkaasti Tatu Varmaselle. Kippari Mika Hilander kuitenkin piti joukkuettaan pystyssä ja otti paraatipelastuksen Varmasen laukaukseen.

78. minuutilla iskettiin 3–0-osuma ja lopullinen naula turkulaisten arkkuun. Pelikiellon jäjiltä kokoonpanoon palannut Joona Veteli pyörähti oikealta laidalta keskustaan päin ja lähetti melkein 20 metristä korkean kierteisen kudin. Pallo leijaili maukkaasti yli Koposen ja painui takakulmaan.

Lopussa Ilveksellä oli paikkoja useampaankin täysosumaan. Tiemoko Fofana kolisutteli pystypuuta. Ottelun viimeisestä tilanteesta Lauri Ala-Myllymäki haki vielä joukkueelleen rangaistuspotkun. Mies kaunisteli itse lukemat 4-0:aan ja voitonjuhlat olivat valmiit. Laukaisutilasto meni 17–5 kotijoukkueen eduksi.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss toivoo joukkueen pitkäaikaisloukkaantuneille pikaista paranemista. Niin koti- kuin vierasjoukkue kokee myötätuntoa, kun ilmenee vakava loukkaantuminen. Ilari Mettälän ambulanssireissu jätti voitonjuhlat tavallista vaisummiksi.

Olen tyytyväinen voitosta, mutta totta kai Mettälän tilanne jäi kaihertamaan takaraivoon. Aluksi Janne Saksela ja tämä on nyt toinen lyhyen ajan sisään. Näin heti, miten jalka jäi kovalla voimalla vinoon. Ikävä kierre jatkuu, Wiss pudistelee päätään.

– Kutsuin joukkueen koolle vaihtoa tehtäessä, jotta ajatus ei karkaisi. Reaktio on voimakas, kun joukkuekaveriin selvästi sattuu pahasti, mutta peli pitää silti pelata loppuun. Työ hoidetaan kunnolla ja ollaan sitten pelin jälkeen yhteyksissä ja tuetaan parhaamme mukaan.

Kaiken kaikkiaan sunnuntai-illan esitys oli vakuuttava ja osa pidempää jatkumoa.

Tepsi sai Mettälän tilanteen jälkeen otetta ja kyllä se näkyi toisella jaksolla muutenkin, että he löivät ”all in” ja emme olleet ihan niin niskan päällä. Ensimmäinen jakso olikin sitten ihan fantastinen. Aika dominoiva esitys ja onneksi saatiin siinä kaksi maalia alkuun.

Pallo liikkuu kivasti ja uskallamme pelata. Kyllä tässä on jo useampi peli ollut oikein hyvää tekemistä. Tänään saatiin se materialisoitua voitoksi, Wiss toteaa.

 

Joona Veteli palasi pelikiellosta ja oli pirteä TPS:aa vastaan. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. TPS  4 – 0 (2 – 0)


30′ Jair 1–0
43′ Skyttä 2–0
78′ Veteli 3–0
90+5′ Ala-Myllymäki 4–0 rp.

Yleisömäärä: 1873

Kokoonpano:

1 Hilander Mika (c)(mv)
3 Tomás Diogo
4 Aspegren Felipe (46′ 8 Järvinen Iiro)
5 Tavares Silva Jair
7 Veteli Joona
9 Mettälä Ilari (61′ 10 Ala-Myllymäki Lauri)
15 Almén Mikael (70′ 19 Mömmö Eetu)
16 Miettunen Tatu
23 Skyttä Naatan (80′ 6 Arifi Doni)
31 Rautiola Miska
96 Missi Mezu (70′ 26 Fofana Tiemoko)

14 Siira Tuure
32 Kavén Aku (mv)

 

Lue myös