Raportti: Ilves hallitsi, mutta Pirkanmaan derby päättyi tasan

 

Ilves isännöi liigakauden toisessa Pirkanmaan derbyssä FC Hakaa. Valkeakoskelaisten ahdinko sarjan tyvipäässä helpotti hieman, sillä sen onnistui altavastaajankin hakea Ratinasta yhden pisteen. 1–1-tulos jätti ottelua hallinneelle kissapedolle jossiteltavaa. Positiivista oli Missi Mezun avausmaali ja Stenion debyytti keltavihreissä.

 

ENSIMMÄINEN JAKSO

Ilveksen uusi hyökkääjä Gaetan Missi Mezu oli ensimmäistä kertaa edustusjoukkueen avauskokoonpanossa. Kuluvalla kaudella viisi ottelua vyölleen merkkauttanut maalivahti Matias Riikonen pääsi jälleen tolppien väliin.

Markkasen palloilijasuvun paras futaaja Eero oli Hakan lukuisten keskitysten kohteena. Neljällä osumallaan Markkanen on joukkueensa paras maalintekijä, ja tänäänkin puolustuksella oli täysi työ pitää hyökkääjäkolossi kurissa. Markkanen tosin jäi useassa tilanteessa yksinäiseksi, kun valkopaidat eivät päässeet koko porukan voimin yläalueelle.

Parinkymmenen minuutin kyttäilyn jälkeen alkoi rytistä. Miska Rautiola löysi muodon sisältä Lauri Ala-Myllymäen, joka levitti peliä laitaan. Felipe Aspegren antoi korkeana leijaavaan keskityksen vitosen alueen tuntumaan, jonne Missi Mezu rynni vahvasti. Topparit unohtivat miesvartioinnin ja maalivahti Jakob Tånnander jäi maaliviivalle, joten gabonilaishyökkääjällä oli hyvin tilaa puskea 1–0-osuma.

Puolen tunnin pelin jälkeen oli selvää, että vierasjoukkue on pinteessä. Ilves vyörytti useita hyökkäyksiä Tånnanderin maalille. Lähimpänä 2–0-maali oli Naatan Skytän antamasta kulmapotkusta, kun pallo jäi pyörimään maaliviivalle. Hakan uusi toppari Luiyi de Lucas kuitenkin purki pallon viime tingassa kaukaisuuteen.

 

TOINEN JAKSO

Haka tuli piristyneenä kopista kentälle ja sai tasoituksen jo 47. minuutilla. Toisen polven pallotaituri Anton Popovitch antoi vapaapotkun sivurajan tuntumasta. Maalia kohden juossut Markkanen haki puskupaikkaa, mutta lopulta pallo leijasi suoraan takakulmaan. Maali oli Popovitchille kauden ja koko liigauran toinen.

Loukkaantumisesta toipunut Iiro Järvinen pääsi tositoimiin 58. minuutilla ja oli heti lähellä maalintekoa. Aspegrenin mainio diakonaalisyöttö tavoitti Järvisen, joka ajoi ennakkoluulottomasti maalille. Ruotsalaisvahti Tånnander kuitenkin venytti sormensa vedon tielle.

Ottelun loppua kohden keltavihreät ottivat kuskin paikan entistä vahvemmin itselleen. Kovaa kyytiä vastustajan maalille edettiinkin, mutta johto-osumaa ei millään saatu aikaiseksi. Ala-Myllymäki murtautui 72. minuutilla röyhkeästi maalille ja heilutti volleyvedolla jo verkkoja, mutta väärältä puolen tolppaa.

Teemu ”Tornion terrieri” Tainion suojatit olivat riittävän aggressiivisia lopun ratkaisuhetkillä. Ilves ei kyennyt tekemään lisäosumia, vaikka pallo koskisten boksissa pyörikin. 1–1-lukemat ja kierroksen muut tulokset tarkoittavat sitä, että tupsukorvat jatkavat kahdeksantena ja Haka nousee kymmenenneksi.

 

KOUTSIN KOMMENTIT

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss harmitteli, että ensimmäisen jakson hyvä lento katkesi heti kopista palattua.

Ihan ok esitys koko joukkueelta, mutta vähän valju maku tästä jäi. Kontrolloimme palloa suurimman osan pelistä. Ylhäältä kuitenkin puuttui aloitteita, Wiss pohtii.

Toisen jakson alkurynnistys piti selvittää hyvällä fiiliksellä, mutta omissa soi heti. Se oli laadukas pallo ja Hakalta hyvät juoksut. Enemmän jäin harmittelemaan meidän päätöksentekoa ja tapaa pelata tietyt ratkaisuhetket. Peli alkoi 1-1-tilanteessa tavallaan ihan alusta.

Ilveksen uusi hyökkääjäkaksikko antoi itsestään hyvän kuvan. Pelaajapaletin pyörittämiseen tulee uusia vaihtoehtoja.

Missiltä loistava aloitus peliin ja varma viimeistely. Steniolta hyvää perusduunia. Heistä tulee olemaan meille hyötyä, kuten sairastuvalta palanneista pelureista. Onneksi tänään ei tullut vakavia loukkaantumisia, ainakin nyt näyttää siltä, Wiss pyörittelee.

 

Tiemoko Fofana lähellä maalintekoa. (kuva: Jimi Soinila)

Ilves vs. FC Haka  1 – 1 (1 – 0)

 

21′ Missi Mezu 1–0
47′ Anton Popovitch 1-1

Yleisömäärä: 2504

Kokoonpano:

32 Riikonen Matias (mv)
3 Tomas Diogo
4 Aspegren Felipe (81′ 15 Almen Mikael)
5 Tavares Silva Jair
10 Ala-Myllymäki Lauri (c)
16 Miettunen Tatu
23 Skyttä Naatan (81′ 19 Mömmö Eetu)
26 Fofana Tiemoko (66′ 14 Siira Tuure)
28 Mäntynen Tuure (58′ 8 Järvinen Iiro)
31 Rautiola Miska
96 Missi Mezu (66′ 11 Stenio)

1 Hilander Mika (mv)
6 Arifi Doni

Lue myös