Raportti: Erikoinen ottelu Espoossa päättyi Hongan voittoon
Ilves ja FC Honka ottivat toisistaan mittaan vuonna 2019 kaikkiaan neljä kertaa, mutta kuluvalla kaudella kohtaamisia saatiin odottaa pitkälle syyskuuhun. Keskiviikkoiltana Tapiolan nurmella keltamustat pitivät vierasjoukkueen värikkäiden vaiheiden jälkeen irti sarjapisteistä. Viisi erikoista maalia olivat viihdyttävää katsottavaa, mutta 2–1-johtotilanteen sulaminen jättää karvaan maun kissapedon suuhun.AVAUSJAKSO

Viileä syyssade vihmoi joukkueiden niskaan. Ilves sai myös kuvainnollisesti ämpärillisen vettä niskaansa, kun omissa soi jo 4. minuutilla. Avauskokoonpanoon palannut norsunluurannikkolaishyökkääjä Tiemoko Fofana antoi huolimattoman syötön alaspäin. Pallo karkasi toppari Diogo Tomásin ulottumattomiin, ja Macoumba Kandji karkasi vapaasti läpiajoon. Kokenut tehohyökkääjä kiersi maalivahti Mika Hilanderin ja puttasi 1–0-maalin.

Ilveksen onneksi espoolaistenkin alakerta oli uneliaalla päällä. Juuri Veikkausliigan elokuun joukkueeseen valittu Tim Murray avasi lyhyen maalipotkun Tapio Heikkilälle, joka palautti pallon alaspäin. Hyökkääjä Eetu Mömmö haistoi paikoin päästä palloon kiinni ja painosti Murrayn virheeseen. Liukas pallo lipsahti valppaana odotelleelle Fofanalle, jolla oli helppo työ paikata aiempi virheensä 1–1-tasoituksella.

Keltamustien yläalueella kokenut afrikkalaiskaksikko Kandji ja Demba Savage olivat herhiläisinä tuomassa palloa rangaistusalueelle. Honka vyöryi etenkin laitojen kautta useaan otteeseen vetosektorille, mutta viimeistelyssä oli parannettavaa. Ilveksen vaaralliset vastahyökkäykset olivat harvassa. Keskikenttäjyrä Tuure Siiran painava kaukolaukaus oli kuitenkin hyvä muistutus Murraylle pysyä valppaana.

Tilastojenkin valossa ensimmäinen jakso oli tiukkaa kamppailua: maalit, laukaukset, laukaukset maalia kohden, torjunnat ja kulmapotkut kaikki tasan.


TOINEN JAKSO

Tauolta palattiin ryminällä. Useat liukastumiset märällä nurmella avasivat mahdollisuuksia puolin ja toisin. Kandji puski pallon maaliin kotiyleisön riemuksi, mutta tilanne tuomittiin tupsukorvien onneksi paitsioksi. Toisessa päässä Joona Veteli laukoi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi noin seitsemästä metristä ohi.

53. minuutilla nähtiin uskomaton suoritus. Romuluisena topparina sekä toisaalta myös show-miehenä tunnettu Tomás käynnisti hyökkäyksen keskialueella ja pinkoi gasellin askelin kohti kotipäätyä. Fofana antoi oikealta laidalta nappisyötön etutolpalle, jonne Ilves-kasvatti Tomás oli ennättänyt. Taidokas ”takavasara” eli taaimmaisen jalan sisäsyrjäsivallus yllätti Murrayn ja tupsukorvat pääsivät tuulettamaan yllätyksellistä johtomaalia.

Tunnin pelin jälkeen Honka lisäsi painetta. Tamperelaisilla oli vaikeuksia saada syöttöjä omille ja voittaa kaksinkamppailuja. Pallo palautui keskialueelta kerta toisensa jälkeen Hilanderin vartioiman rangaistusalueen tuntumaan. Ratkaisua haettiin mm. vaihtamalla 18-vuotias Honka-kasvatti Doni Arifi Ilveksen keskikentälle vanhaa seuraansa vastaan.

75. minuutilla ja heti perään pari minuuttia myöhemmin takaa-ajo tuotti tulosta. Illan kaavan mukaisesti maalit olivat erityislaatuisia. Aluksi espanjalainen Javi Hervás ujutti kulmapotkun suoraan etukulmasta sisään, kun tamperelaiset eivät saaneet pallon lentorataa katkaistua. Seuraavaksi Hervasin maanmies Borjas Martín tykitti 16:n rajalta suoraan syötöstä kanuunankuulan upeasti yläkulmaan.

Varamiehinen Ilves ei saanut nopeiden takaiskuosumien jälkeen enää kunnollista loppukiriä aikaiseksi. Sillasta nousseet espoolaiset nappasivat kolme pistettä ja sementoivat paikkaansa neljäntenä sarjataulukossa.


KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Jarkko Wiss ei peitellyt harmitustaan ottelun jälkeen. Synkkä kaksiminuuttinen maksoi pisteet.

– Liikutimme palloa riittävän nopeasti ja olimme hyvin pelissä mukana. Vastaiskuissa oli mahdollisuus. Alkusähellyksen jälkeen 1–1-tilanteessa peli oli tasaista ja johtoasemassa olimme lähellä saada 3–1-osumankin.

– Olimme jo matkalla voittoon, mutta päästimme aivan omalla hölmöilyllä vastustajan mukaan peliin. Turhauttavaahan se on, kun parissa minuutissa suunta voi kääntyä noin. Peliä oli vaikea jahdata takaisin kiinni, emmekä saaneet tarpeeksi palloja yläalueelle, Wiss toteaa.


Nolla pistettä jäi käteen.

FC Honka vs. Ilves  3 – 2  (1 – 1)


4′ Kandji 1–0
9′ Fofana 1–1
53′ Tomás 1–2
75′ Hervás 22
77′ Martín 32


Kokoonpano:

1 Hilander Mika (mv)
3 Tomas Diogo
4 Aspegren Felipe (83′ 2 Saksela Janne)
7 Veteli Joona
10 Ala-Myllymäki Lauri
14 Siira Tuure (72′ 6 Arifi Doni)
15 Almen Mikael (78′ 28 Mäntynen Tuure)
16 Miettunen Tatu
19 Mömmö Eetu (72′ 25 Tendeng Emile Paul)
26 Fofana Tiemoko
31 Rautiola Miska (83′ 18 Raittinen Eemeli)

21 Laine Janne-Pekka
32 Riikonen Matias (mv)

Lue myös