Raportti: Ilves haki Pirkanmaan herruuden
24 vuoden tauon jälkeen FC Haka ja Ilves iskivät yhteen Veikkausliigassa. Tamperelaiset eivät jättäneet kilpakumppaneilleen juuri mahdollisuuksia. Ilari Mettälä iski kaksi komeaa maalia ja Mika Hilander piti vakuuttavasti nollapelin. Kentällä nähtiin jälleen paljon uusia nuoria talentteja, kuten topparikaksikko Juho Pietola ja Miska Rautiola.
AVAUSJAKSO

Juho Pietola ja Miska Rautiola nousivat ensimmäistä kertaa urallaan edustusjoukkueen avauskokoonpanoon, josta löytyi viisi muutakin Ilveksen omaa kasvattia. Mikäli 16-vuotiaana MYPAsta kissapedon B-junioreihin liittynyt Matias Riikonen lasketaan mukaan, löytyi vaihtopenkiltä neljä Ilves-kasvattia lisää.

Vierasjoukkue otti pelin haltuunsa ensiminuuteista lähtien. Paras maalipaikka avautui Ilari Mettälälle, joka haistoi mainiosti paikan iskeä puolustuksen syöttövirheeseen. Mettälä nousi maalille ja tykitti terävän vasemman jalan kudin, mutta hyvässä vireessä läpi kauden pelannut Jakob Tånnander otti jalkatorjunnan.

Muutama minuutti myöhemmin valkeakoskelaiset väläyttelivät omaa vaarallisuuttaan. Ensimmäistä liigakauttaan pelaava Jami Kyöstilä antoi oikealta laidalta nappikeskityksen nimekkäälle ja kookkaalle target-hyökkääjä Eero Markkaselle, jonka pusku kuitenkin lipui takatolpalta ohi.

36. minuutilla verkot heiluivat. Felipe Aspegren riisti pallon Markkaselta ja ampaisi vauhtiin, kuin aropupu. Aspegren syötti Mettälän juoksuun toppareiden nenän edestä, eikä Yläneeltä kotoisin oleva 26-vuotias hyökkääjä erehtynyt. Voimakas kuti etukulmasta sisään antoi runsaslukuiselle vieraskannattajajoukolle aihetta riemuun.TOINEN JAKSO

Kotijoukkue palasi pukukopista kaasu pohjassa. Ulottuva Markkanen otti keskityspallon rinnallaan pelattavaksi ja tarjoili Tino Purneelle avopaikan lähes vitosen alueelta. Voimakas volleyveto suuntautui kuitenkin keskelle ja maalivahti Mika Hilander ehti jalkoineen väliin.

Kissapeto oli kuitenkin se, joka heilutti verkkoja seuraavaksi. 52. minuutilla. Joona Veteli antoi pystysyötön Lauri Ala-Myllymäelle, jonka suorastaan eroottinen ulkosyrjäneppaus tavoitti Mettälän. Ilveksen ysipaita pyörähti ympäri ja kykeni vaikeastakin asennosta pommittamaan pallon varmasti ohi Tånnanderin. 2–0-maali oli Mettälälle jo kauden viides.

78. minuutilla Haka oli lähellä kavennusta. Jair blokkasi laukauksen olkapäällään ja sai heppoisasti varoitustilinsä täyteen. Seuranneesta vapaapotkusta viime kauden Ykkösen maalikuningas Salomo Ojala lähetti kierteisen laukauksen muurin yli, mutta pallo heilutti verkkoja väärältä puolelta kehikkoa.

Jonni Thusbergillä oli hyviä aihioita maalintekoon, mutta tänään ei onnikaan ollut myötä. Samuel Chidillä  oli puolittaisesta läpiajosta mahdollisuus kaventaa 89. minuutilla, mutta Hilander selvitti tilanteen ja sen kummempaa takaa-ajoa valkopaidat eivät saaneet aikaiseksi.

Koskissa nähtiin pitkästä aikaa kliinisesti viimeistelevä Ilves, joka näytti, että eurocup-harmitus on käännetty entistä suuremmaksi taisteluhaluksi Veikkausliigaan. Maalia kohden suuntautuneet laukaukset menivät 5–2 Ilveksen eduksi.

Debytantti Miska Rautiola väläytteli jäätävän voimakasta ja tarkkaa oikean jalan potkuaan käynnistäen läjäpäin hyökkäyksiä omalta alueelta. Kapteeni Hilander otti maukkaaseen paikkaan uransa 79. nollapelin. Lisäksi tamperelaisilla oli viisi 2002-syntynyttä pelaajaa kentällä, joten nuoria tähtiä on nousemassa kotimaiselle futistaivaalle.KOUTSIN KOMMENTIT

Päävalmentaja Jarkko Wiss saa vetää syvään henkeä kolmen pisteen saalistamisen jälkeen.

– Todella iloinen voi olla nyt. Hieno esitys meidän pojilta. Kyllä tämä oli kollektiivinen onnistuminen, mutta pakko on nostaa esiin pari nimeä. Juho Pietola ensimmäistä kertaa avauksessa ja Miska Rautiolan nousu kakkosjengistä. Vakuuttavaa syöttötyöskentelyä heiltä.

– Taisi tulla yleisölle ja Hakallekin yllätyksenä, että Miskalla on yksi tämän sarjan parhaimmista jaloista. Vaikea toki on nopealla aikataululla löytää tietoa, mutta hän pääsi oikeuksiinsa. Hyvin löytyi tandemi Eetu Mömmön kanssa. Potkutekniikka on kunnossa, parannettavaa on sen sijaan puolustustyöskentelyssä, Wiss kuvailee 22-vuotiaana liigaympyröihin noussutta suojattiaan.

Yksi illan onnistujista oli totta kai myös kahden maalin mies Ilari Mettälä, jonka kuntoutuminen pelivauhtiin on tärkeää.

– Ei tällaisissa matseissa yleensä ole paljoa paikkoja. Hienosti meidän veijari kuitenkin pisti pallot pussiin. Joskus tuntui, että ”Ilulla” jää joku tilanne jalkoihin, mutta on hän kyllä hyvä viimeistelijä boksissa. Se nähtiin jälleen tänään.

Joukkue pääsee maajoukkuetauolle kasaamaan rivit kuntoon. Sarjasijoitus koheni kuudenneksi. Neljäntenä oleva FC Honka on tasapisteissä paremmalla maalierolla.

– Aika repaleinen tilanne on vielä loukkaantumisten kanssa. Maajoukkueleireille lähtee paljon meidän poikia. Koetin laskeskella, että miten treenataan lähipäivät. Voi olla, että vasta maanantaina päästään isolla porukalla taas kunnolla vauhtiin. Sitten vain täysillä kohti Honka-peliä, Wiss päättää.
FC Haka vs. Ilves  0 – 2  (0 – 1)


36′ Mettälä 0–1
52′ Mettälä 0–2


Kokoonpano:

1 Hilander Mika
4 Aspegren Felipe
5 Tavares Silva Jair
7 Veteli Joona (84′ 26 Fofana Tiemoko)
9 Mettälä Ilari (84′ 6 Arifi Doni)
10 Ala-Myllymäki Lauri (75′ 18 Raittinen Eemeli)
16 Miettunen Tatu
17 Pietola Juho
19 Mömmö Eetu
23 Skyttä Naatan (75′ 14 Siira Tuure)
31 Rautiola Miska (90′ 22 Jukkola Oiva)

27 Stjopin Maksim
32 Riikonen Matias

Lue myös