Raportti: Ilveksellä oli paikkansa, mutta HJK selvisi voittajana
Loukkaantumisista kärsivä Ilves matkasi lauantai-illaksi Töölön stadionille. Vahvavireinen HJK oli tyly isäntä ja otti luulot pois 24. minuutilla, kun Tim Väyrynen vei helsinkiläiset 1–0-johtoon. Ferhan Hasani viimeisteli lopussa 2–0-loppulukemat. Positiivista oli 18-vuotiaan maalivahti Matias Riikosen todella väkevä liigadebyytti.
Ensimmäinen jakso

Suurin muutos Ilveksen kokoonpanosta löytyi maalinsuulta. Kapteeni Mika Hilander ei nilkkavammansa takia vetänyt nappulakenkiä jalkaansa, vaan vastuuta kantoi Matias Riikonen. 18-vuotias poikamaajoukkuemaalivahti joutui kovaan paikkaan Veikkausliiga-debyytissään, mutta osoitti ensiminuuteista lähtien kypsiä otteita halliten rangaistusaluetta laajalla säteellä.

Kotijoukkueen hallinnasta huolimatta ensimmäinen loistopaikka avautui Ilvekselle 20. minuutilla. Wingbackina pelannut Felipe Aspegren peippaili poikkeuksellisesti keskustasta läpi ja hassutti Klubi-puolustajia. Syöttö sivuun vapautti Lauri Ala-Myllymäen kasvokkain maalivahti Antonio Regueron kanssa, mutta veto viuhui niukasti ohi takatolpan.

Hetkeä myöhemmin pirteästi pelannut Naatan Skyttä pääsi palloon lähes vitosen alueella ja yritti tarjoilla mainiota vetopaikkaa Jairille, mutta tilanne kuihtui kasaan käsivirheen takia. Peli aaltoili päädystä päätyyn.

24. minuutilla HJK hyödynsi tilan Ilves-puolustuksessa ja siirtyi johtoon. Nousuvoimainen laitapuolustaja Luis Carlos Murillo kiikutti pelivälineen vasemmalta laidalta boksiin. Pallo kimpoili hieman onnekkaastikin Tim Väyrysen ulottuville, joka kookkaana hyökkääjänä puski avausmaalin röyhkeästi.

Jakson lopussa molemmilla joukkueilla oli hyviä aihioita lisämaalien tekemiseen. Lähimpänä oli Iiro Järvinen, joka pyssytti pallon konkarivahti Regueron torjunnan kautta pystypuuhun. Toisessa päässä yli kaksi kertaa espanjalaista nuorempi Riikonen antoi myös vahvoja näyttöjä.Toinen jakso

Tauon jälkeen Klubi jatkoi vahvoja otteitaan. Ilves ei päässyt enää valssaamaan keskiväylää pitkin hyökkäysalueelle. Vastavuoroisesti MYPA-kasvatti Matias Riikoselta vaadittiin useita paraatipelastuksia, jotta isännät eivät olisi menneet menojaan. Roope Riski ja Atomu Tanaka jäivät nuolemaan näppejään, kun Riikosen jalat löysivät aina vetojen tielle.

Kuten pitkin kautta, tupsukorvilla pallo hieman poltteli jaloissa viimeisellä kenttäkolmanneksella. Antonio Regueronkin ollessa pelipäällä ei tasoitus lopulta ollut kovin lähellä.

88. minuutilla lyötiin lopullinen naula arkkuun, kun Nikolai Alho antoi millintarkan keskityksen oikealta ja Ferhan Hasani puski vastustamattomasti 2–0-lukemat taululle. Nykyisen liigataipaleensa aikana Ilves ei ole kyennyt voittoa hakemaan HJK:n vieraana.Kommentit kentän laidalta

Matias Riikonen ei liiemmin tärissyt, vaikka oli juuri pelannut uransa ensimmäisen pääsarjaottelun.

Tietysti vähän jännitti etukäteen, mutta lähdimme vain hakemaan hyvää tulosta. Kun kentälle pääsi ja pilli soi, niin ihan normaalilta peliltä se sitten tuntui. Harmi, että tänään ei saatu pisteitä, Riikonen kertoo.

Helppohan se on maalilta huudella, että pistäkää pojat pallo sisään. Hyviä paikkoja meillä toki oli, mutta ei onnistunut ja kaveri rokotti. HJK sai pidettyä paremmin palloa ja yllätettyä meidän boksin puolustamisen.

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss ei lämpene joukkueensa tehottomuudelle maalien edustoilla.

Pelasimme näennäisesti hyvän pelin, mutta maalit ne ratkaisevat. Prässättiin hyvin, tehtiin sovittuja asioita ja hankaloitettiin Klubin pelinavaamista, Wiss kertoo.

Emme lähteneet peruuttelemaan, vaikka tiesimme haasteen olevan suuri. Asenne oli ensiluokkaista, mutta ottelut kuitenkin ratkaistaan molempien pömpeleiden edessä. Niissä hetkissä hävisimme pelin.

Kehut kuitenkin irtoavat nuorelle debytantille tolppien välissä.

– Itsevarmaa työskentelyä Matiakselta. Hyviä torjuntoja ja rohkeaa pelinavaamista. Ei paljon parempaa debyyttiä voi olla, Wiss summaa.
Kakkosessa kokemusta kerännyt Matias Riikonen teki tappiosta huolimatta huikean debyytin liigatasolla.

HJK vs. Ilves  2 – 0  (1 – 0)


24′ Väyrynen 1–0
88′ Hasani 2–0


Kokoonpano:
3 Tomas Diogo
4 Aspegren Felipe (70′ 2 Saksela Janne)
5 Tavares Silva Jair
8 Järvinen Iiro (70′ 20 Tamminen Eero)
10 Ala-Myllymäki Lauri
13 Mensah Baba
14 Siira Tuure (62′ 21 Laine Janne-Pekka)
15 Almen Mikael
19 Mömmö Eetu (62′ 26 Fofana Tiemoko)
23 Skyttä Naatan (76′ 25 Tendeng Emile Paul)
32 Riikonen Matias (mv)

12 Huuhtanen Eetu (mv)
28 Mäntynen Tuure

Lue myös