Raportti: Ilves eteni Suomen Cupin finaaliin

Keskellä kiireisintä Veikkausliigan toukokuuta pelattiin myös valtakunnan parasta cup-muotoista kilpailua. Välierävaiheeseen edenneet Ilves ja KPV ottivat toisistaan mittaa Kokkolassa ja ilta oli täynnä uskomattomia käänteitä.

Kaksinkertainen Suomen Cup -finalisti Kokkolan Pallo-Veikot toivotti keskuskentälle tervetulleeksi kaksinkertaisen cup-mestarin Ilveksen, joka oli saanut kokoonpanoonsa tuoreita jalkoja sairastuvalta.

Ottelu oli kauden kolmas kohtaaminen, sillä joukkueet olivat jo ottaneet toisistaan mittaa kertaalleen cupissa ja liigassa. Molemmat aiemmat kohtaamiset päättyivät Ilveksen vierasvoittoon ja pitkään näytti, että siihen olisi tänään ollut tulossa muutos.

Ensimmäinen puoliaika

Kotijoukkue tunsi Kokkolan pienikokoisen keskuskentän metkut. Vaatimattomassa kunnossa olevalla kevätnurmella korostui suurpiirteinen syöttötyöskentely ja kaksinkamppailut.

Tällä kaudella vahvassa vireessä ollut Ilves-puolustus sahattiin auki 23. minuutilla. Enoch Banza pelattiin puolustajien välistä vauhdikkaaseen juoksuun rangaistusalueen sisään. Banzan voimakas kuti upposi etukulmasta yläriman kautta sisään.

Verkot heiluivat toistamiseen alle kymmenen minuuttia myöhemmin. KPV sai vapaapotkun yläalueella. Hyvästä potkutekniikastaan tunnettu Milos Josimov lähetti kierteisen kudin etualakulmaan, joka yllätti muurin ja maalivahti Mika Hilanderin.

Toimettomaksi ei jäänyt vierasjoukkuekaan. Loukkaantumisesta toipunut hyökkääjä Ilari Mettälä nousi ensimmäistä kertaa yli kuukauteen Ilveksen avauskentälliseen ja oli heti sähäkkänä. ”Ilu” viilletti vasenta laitaa KPV-maalille ja antoi nappisyötön takaviistoon. Taustalta noussut Lauri Ala-Myllymäki ei kuitenkaan osunut tolppien väliin, vaan pallo livahti alakulmasta ohi.

Hetkeä myöhemmin nähtiin samankaltainen tilanne, tällä kertaa oikealta puolelta. Iiro Järvinen pyörähteli pallon kanssa kohti vitosen aluetta ja näki takaviistossa Emile Paul Tendengin vapaana. Tendeng naulasi pallon varmasti maalin kattoon ja toi joukkueensa maalin päähän juuri ennen taukovihellystä.

Toinen puoliaika

Toisella jaksolla päävalmentaja Jarmo Korhosen suojatit pitivät todella rikkonaisen pelin avaimet käsissään. Puolustus repi ja raastoi sekä viimeisenä lukkona toimi maalivahti Joonas Myllymäki, joka venytti kätensä muun muassa Mettälän maannuoliaisen eteen.

Ottelun loppua kohden Jarkko Wiss suojatteineen suoraviivaisti peliä ja lisäsi painetta kotijoukkueen päätyyn. Useat keskitykset ja vetoyritykset kuitenkin kuihtuivat kasaan. Jopa maalivahti Hilander lähti mukaan hyökkäyksiin.

Täysi peliaika ehti jo päättyä, kun äänekkäästi kannattanut kotiyleisö joutui hiljentymään pettymyksestä. Vaihdosta kärkipelaajaksi nostettu Diogo Tomás otti vastuuta. Topparina yleensä viihtyvä järkälemäinen Tomás ei ole tunnettu samettisesta pallotatsista tai virtuoosimaisesta maalivainusta, mutta nyt tuli tyylikäs onnistuminen oikeaan paikkaan.

Tendeng vapautti pistosyötöllä dieselveturina puksuttavan Tomásin täyteen vauhtiin puolustuslinjan taakse. Juhani Pikkarainen yritti estellä, mutta turhaan. Oikean jalan haltuunotto ja vasemman jalan sivallus takakulmaan yllätti maalivahti Myllymäen täysin. 2-2-tasoitus sähköisti pelin entisestään.

Tomásin osuman jälkeen oli toisen Ilves-kasvatin vuoro, tällä kertaa hieman tottuneemman maaliverkkojen heiluttajan. Mettälä lanattiin kumoon rangaistusalueen kaarella ja pallon taakse asettui, kukas muukaan, Lauri Ala-Myllymäki. Kymppipaitaa kantava taituri pommitti huikean laukauksen aivan oikeaan yläkulmaan. Pelikello näytti 94. minuuttia ja keltavihreät juhlat alkoivat.

Päätösvihellyksen soidessa tunteiden vuoristorata oli yllättänyt jokaisen ottelua seuranneen. Nouseminen kahden maalin tappioasemasta 3-2-voittoon osoitti sisua. KPV antoi kovan vastuksen kotipyhätössään, mutta lisäajan onnistumiset toivat Ilvekselle sen seurahistorian neljännen finaalipaikan.

Koutsin kommentit

Ilves ei ollut avausjaksolla se kurinalainen ja tiivis puolustuskone, johon on totuttu. Päävalmentaja Jarkko Wiss ei silti menettänyt malttiaan.

Olosuhteet olivat vaikeat. Teimme kaksi selkeää virhettä päästetyissä maaleissa, jotka jäivät kaivelemaan.

Kerroin puoliajalla pojille tarinan siitä, että olemme tehneet tällaisen nousun samaa jengiä vastaan ennenkin. Nyt ei tarvinnut edes hajottaa pukukoppia, Wiss lohkaisee.

Fyysinen voima on yksi asia, mutta usein henkinen kantti ratkaisee.

Tiesimme, että olemme parempi joukkue ja omaan tekemiseen pitää vain uskoa. Toinen jaksoi näytti paremmalta, mutta sitten bensa alkoi loppua. Otimme hallittuja riskejä ja vaihdosta voimaa.

Kaksi maalia lisäajalla kertoo paljon joukkueen henkisestä lujuudesta, Wiss toteaa.

Ilves kohtaa Suomen Cupin finaalissa IFK Mariehamnin 15.6. Ottelupaikka varmistuu perjantaina.

KPV vs. Ilves 2 – 3 (2 – 1)

23min Banza 1-0
32min Josimov 2-0
44min Tendeng 2-1
90min Tomás 2-2
94min Ala-Myllymäki 2-3

Äänestä ottelun parasta pelaaja Ilves-appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika (mv) (c)
4 Aspegren Felipe
16 Miettunen Tatu
13 Mensah Baba
22 Kazi Tariq -> 77min 3 Tomas Diogo
9 Mettälä Ilari
5 Jair
25 Tendeng Emile Paul
10 Ala-Myllymäki Lauri
8 Järvinen Iiro -> 72min 7 Afum Samuel
26 Fofana Tiemoko -> 72min 30 Yusif

14 Siira Tuure
17 Tarvonen Aleksi
6 Ojala Matias
12 Luukkanen Johannes (mv)

Lue myös