Raportti: Ilves päätti kautensa voittoon Klubista
Ilves ja HJK iskivät yhteen Veikkausliigan päätöskierroksella. Viimeistä päivää hallitsevan mestarin viittaa kantanut Klubi sai salama-alun otteluun siirtymällä johtoon jo 3. minuutilla. Jair ja Tiemoko Fofana kuitenkin toivat kotijoukkueen rinnalle ja ohi. 2-1-voitto on hyvä päätös kaudelle, vaikka pronssimitali karkasi harmillisen niukasti hyppysistä.
Ensimmäinen puoliaika

Ilves marssitti kentälle melko vakiintuneen avauskokoonpanon terveystilanteen sallimissa puitteissa. Vierailija HJK puolestaan kierrätti miehistöään, jossa on läpi kauden ollut paljon liikehdintää muutenkin.

Sinipaidat aloittivat terävästi tuoreilla jaloilla. Jo parin minuutin pelin jälkeen pallo päätyi kotijoukkueen verkkoon. Ivan Tarasov hassutti laitapakki David Addyn ulos tilanteesta ja nousi oikeaa laitaa pitkin. Nappikeskitys tavoitti yksin jätetyn Eetu Vertaisen, joka napautti yhdellä kosketuksella terävän kudin alakulmaan.

Aikaisen johto-osuman jälkeen Toni Koskelan suojatit vetäytyivät syvälle omalle alueelleen. Ilves pyöritti peliä mielin määrin ja vyörytti lukuisia hyökkäyksiä. Parhaimmat vetopaikat avautuivat Eero TammiselleNaatan Skyttälle ja Jairille, mutta aina jostain ennätti sinipaitoja pallon tielle. Myös Tiemoko Fofana oli sähäkkänä boksissa, mutta hän sortui usein omaan näppäryyteensä.


Toinen puoliaika

Jos syntyi avausmaali nopeasti jakson alussa, niin ei tasoituksessakaan kauaa nokka tuhissut. Läpi kauden vahvoja otteita keskikentän keskustassa esittänyt Jair käynnisti jälleen hyökkäyksen. Fofana ajoi hyvin selustaan ja pakotti Evans Mensahin epätoivoiseen rikkeeseen. Tuomitusta rangaistuspotkusta Jair pyssytti pallon keskeltä sisään. 1-1-tasoitus syntyi 47. minuutilla.

Johtoasemansa menettänyt HJK avasi muodostelmaansa. Ilves ei kuitenkaan siirtynyt pois kuskin paikalta. Pallonhallinta säilyi keltavihreillä ja paine vieraspäädyssä kasvoi hiljalleen. HJK-topparit saivat vähän väliä olla roiskaisemassa pitkää tai pistämässä päätään keskitysten väliin.

64. minuutilla kissapedon rynnistys palkittiin. Skyttä vapautti omalta kenttäpuoliskolta asti ovelalla jatkolla Fofanan pystyyn. Keskiympyrästä juoksukilpailuun Samu Laitisen kanssa lähtenyt Fofana karisti sinipaidan helposti kannoiltaan. Boksiin pinkonut kärkipelaaja laukoi terävästi takakulmaan ja pallo kimposi tolpan kautta sisään.

Tammelan yleisö eli tunteella mukana. Useista maalinedustahässäköistä ja kaukovedoista huolimatta tupsukorvien ei kuitenkaan onnistunut tehdä lisäosumia. Ottelu päättyi ansaittuun 2-1-voittoon, joka sinällään on harvinaista herkkua HJK:n tasoista seuraa vastaan. Yhdeksän ottelun voitoton putki Klubia vastaan tuli päätökseensä.

Tulos ei valitettavasti riittänyt Ilvekselle pronssiin asti, sillä paremmalla maalierolla etylyöntiasemassa ollut FC Honka voitti toisaalla oman ottelunsa. Kauden saldoksi jää täten Suomen Cupin kulta ja äärimmäisen niukasti Veikkausliigan neljäs sija.


Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss on melko rentona päätösvihellyksen soitua. Taistelu oli kovaa päätösvihellykseen asti, mutta kokonaiskuvassa mikään ei juuri muutu.

Hyvä nousu ja voittoon on kiva päättää kausi. Kehitettävääkin toki on pitkä liuta. Edelleen ne viimeisen kolmanneksen ratkaisut eli syötöt ja laukaukset tuottavat vaikeuksia. No, sitähän se on monella joukkueella maailmassa muutenkin, Wiss puntaroi.

Tykkäsin myös siitä, miten pojat laittoivat itsensä likoon. Lopussa varmasti väsytti ja painoi jaloissa. Tiesimme, että tähän loppuu meidän kautemme. Kotiyleisö tuki meitä hyvin ja painoimme täysillä loppuun asti.

Ilveksen olisi pronssille noustakseen pitänyt voittaa HJK lopulta jopa viiden maalin erotuksella. FC Honka piti kolmannen sijan voittamalla IFK Mariehamnin 3-0. Parempi maaliero pysyi espoolaisten etuna.

Oli minulla tieto Espoon tapahtumista koko ajan. Tietenkään en livekuvaa nähnyt, mutta tuloksen tiesin. Toki oli tiedossa jo ennen matsia, että tehtävämme on vaikea. Honka on ollut hyvässä vireessä ja he ansaitsevat mitalinsa.

Vaikka jäämme neljänneksi, niin olemme todella tyytyväisiä kauteemme. Sanoin jo pelaajille, että täytimme tavoitteemme. Olemme tuoneet hyvää buumia ja buustia Tampereen futikseen. Kun katsoo listaa ensi kauteen jatkavista pelaajista, niin hyvä juttumme varmasti jatkuu, Wiss painottaa.Kovaa vääntöä keskialueella. (kuva: Arno Hämäläinen)

 

Lehterit pullistelivat ja tunnelma oli kohdillaan.

 

Ilves vs. HJK  2 – 1 (0 – 1)


3′ Vertainen 0-1
47′ Jair (rp) 1-1
64′ Fofana 2-1

IS-tähdet:
*** Fofana
** Aspegren
* Jair

Yleisömäärä:
3815

Äänestä omasta mielestäsi ottelun parasta pelaaja Ilves-Appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika (mv) (c)
13 Mensah Baba
16 Miettunen Tatu
4 Aspegren Felipe
60 Addy David
14 Siira Tuure <- 59′
20 Tamminen Eero <- 80′
23 Skyttä Naatan
30 Yusif <- 80′
5 Jair
26 Fofana Tiemoko

12 Luukkanen Johannes (mv)
18 Raittinen Eemeli -> 80′
9 Mettälä Ilari -> 80′
25 Tendeng Emile Paul
6 Ojala Matias
8 Järvinen Iiro -> 59′
3 Tomas Diogo

Lue myös