Raportti: Ilves nousi loppuhetkien osumilla tasoihin

Ahvenanmaalla nähtiin sunnuntai-iltana melkoinen trilleri. Ilves oli pitkään hätää kärsimässä, kun fyysinen IFK Mariehamn piti tamperelaisia otteessaan. 0-2-tappio oli lähellä, mutta aivan viimeisillä minuuteilla Naatan Skytän kavennus ja Diogo Tomásin puskusta lähtenyt IFK:n oma maali nostivat tupsukorvat 2-2-tasalukemiin.

Ensimmäinen puoliaika

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss marssitti kentälle hieman uudenlaisen permanentin. Kokoonpanosta puuttuivat vakiokasvot Lauri Ala-Myllymäki ja Felipe Aspegren. Vastapainoksi uutena nimenä kentälle pääsi hyökkääjä Eetu Mömmö, joka teki Veikkausliiga-debyyttinsä. 17-vuotias Ilves- ja TPV-kasvatti nostettiin vakituisesti edustusjoukkueen mukanaan alkusyksystä.

Syksyiselle luonnonnurmelle ominaisesti peli oli suoraviivaista, eikä kumpikaan joukkue arkaillut lähettää pitkiä ja korkeita avauksia yli keskialueen ruuhkan. Lähes parimetrinen Diogo Tomás tavoitteli pääpalloja target-pelaajana. Toisessa päädyssä raamikas ja väkivahva IFK-kärki Aristote Mboma aiheutti harmaita hiuksia puolustukselle.

Avausjakso kulki hienokseltaan kotijoukkueen hallinnassa. Painetta luotiin Mika Hilanderin vartioimalle maalille, mutta pääosin vedot kilpistyivät puolustajiiin tai leijailivat kokonaan yli ja ohi maalin.Toinen puoliaika

Ilves pääsi peliin paremmin mukaan ja sai pidettyä palloa vastustajan kenttäpuoliskolla. Saarelaiset kuitenkin katkaisivat tylysti siivet vierasjoukkueen hienoiselta hallintajaksolta 56. minuutilla. Vasemmalta laidalta maalia kohden noussut Dylan Murnane tavoitti keskustasta Robbie Crawfordin, joka tälläsi suoraan syötöstä. Pallo otti kimmokkeen puolustajista ja painui alakulmaan. Hieman onnekkaastikin pomppinut maali oli Crawfordin kauden ensimmäinen ja myöskin kauden ensimmäinen IFK:n tekemä osuma Ilveksen verkkoon.

Varttia myöhemmin tamperelaisten ilta synkkeni. Kissapeto ei ollut saanut kunnon takaa-ajoa vielä käyntiin, kun omissa soi jälleen. Amos Ekhalie nousi oikealta puolelta boksiin ja sai voitettua Jairin taklauksesta rangaistuspotkun. IFK-ikoni Ekhalie asettui itse pallon taakse ja upotti sen voimalla ohi Hilanderin.

Näytti vääjäämättömästi siltä, että syksyisestä taistelupelistä ei jää Ilvekselle muuta käteen, kuin ruoho- ja mutatahroja. 17-vuotias Naatan Skyttä oli kuitenkin päättänyt toisin. Useat keskitykset loivat painetta IFK-boksiin täyden peliajan täyttyessä. Peliväline jäi pyörimään pilkun tuntumaan, josta Jair pudotti sen alaspäin vapaana odotelleelle Skytälle. ”Naatti” antoi tehokkaan vasemman jalkansa puhua ja laukoi pallon aivan yläkulmaan. Kavennusmaali oli Skytän kauden toinen.

Kahden minuutin lisäaika ei tarjonnut vierailijoille suurta aikaikkunaa hakea tasoitusta. Niin vain se kuitenkin onnistui. Ottelun viimeinen hyökkäys lähti Jairin lapikkaasta. Keskitys tavoitti taka-alueelta Tomásin, joka puski kohti maalia. Juuri kun maalivahti Oskari Forsman oli koppaamassa palloa, venytti toppari Rick Ketting jalkansa eteen. Pallo kimposi komeassa kaaressa ohi hölmistyneen Forsmanin ja painui verkkoon. IFK-kapteenin oman maalin myötä peli päättyi 2-2.

FC Hongan jäätyä tasapeliin KuPSin vieraana, on Ilveksellä yhä mahdollisuus pronssimitaliin. Kaikki huipentuu viimeiselle kierrokselle, jolloin tamperelaiset isännöivät hallitsevaa Suomen mestaria HJK:ta Tammelassa.Koutsin kommentit

Päävalmentaja Wiss oli tyytyväinen siihen, että joukkue ei luovuttanut huonojenkaan hetkien jälkeen.

Emme olleet pelillisesti kovin hyviä tänään. Päästimme vähän helpot maalit. Tarkoitus oli muutenkin tuoda ajoissa vaihtojen kautta uutta energiaa, mutta ei tällaisessa tappioasemassa, Wiss kertaa.

Kahden maalin takaa on vaikea voittaa pelejä, mutta tasuriin nouseminenkin oli hienoa. En usko, että lopussa kovin moni löi rahojaan tiskiin meidän puolesta. Niin vain pojat taistelivat loppuun asti ja saivat tuloksen.

Kuoppainen ja märkä kenttä ei mahdollistanut lyhytsyöttöpeliä.

Tiesimme, että olosuhteet ovat vaikeat. Kävimme tänään aamulla vielä paikanpäällä varmistamassa, että pitääkö ottelusuunnitelma. Halusimme pitää pelin suoraviivaisena ja tempon kovana.

Kaikissa ottelun maaleissa oli pieni ripaus kömpelyyttä mukana. Syksyn ratkaisupeleissä marginaalit ovat pienet.

Ekassa maalissa meillä oli mahdollisuus purkaa tai lähteä vastahyökkäykseen. No sitten astutaan pallon päälle ja yhtäkkiä mennään kaksi vastaan yksi boksissa. Kimmokkeen kautta vastustaja johtaa. Toisessa maalissa kävi pieni nukahtaminen sivurajaheitossa. Uhkarohkea taklaus ja peli onkin jo 2-0, Wiss kertaa takaiskujen syntyä.

Huonokuntoisella nurmella peli on hektistä. Toisessa päädyssä vaarattoman näköisessä tilanteessa saamme jalan vapaaksi ja siitä kavennus. Tasoituskin oli kimmoke, eli pienestä se ratkaisu on kiinni. Kenttämiehillä riittää paikkaushommia.

IFK nosti pitkiä pelaajiaan hanakasti mukaan maalinedustahässäköihin, ja myös Ilvekseltä topparina kunnostautunut Diogo Tomás pelasi koko ottelun hyökkääjänä. Samalla nuori talentti Eetu Mömmö sai ensiminuuttinsa Veikkausliigassa.

Lähtöajatuksena ei ollutkaan, että Diogo hakisi kaikki pallot. Syöttömme ylöspäin eivät olleet tarpeeksi laadukkaita, että niitä olisi edes voinut helposti voittaa omille. Tavoite oli ensisijaisesti miehittää oikeat alueet ylhäältä, jotta sitten päästään pelaamaan jalkapalloa.

Eetu teki sen duunin, mitä pitikin. Hän teki aloitteita ja toi juoksuvoimaa, vaikka ei ehkä päässytkään palloon kiinni kovin paljoa. Ennakkoluuloton esitys, Wiss kiittelee.
Eventually, if the test is long, organize your time or apply the method you have already tested (which secures you): for example, 10 minutes to make a plan, 10 minutes for the first exercise, etc. If your exam subject has several exercises, be smart: it can pay to start by doing the easiest exercise. So you make points, and you get confidence in yourself, the stress goes away, the stomach is unraveled. Several times in the middle of the ordeal, when you feel the pressure invade again, lift the nose of your leaf, look away and breathe deeply. Drink some water and calmly return to your copy to do my assignments. Time is running out, the trial is over, you have the brains in your face, and maybe the morale ”below the socks” if you have not had time to do everything or you have not all resolved. Again, stress and emotion may prevent you from re-reading effectively. Yet this is an essential step that can often allow you to win in extremis valuable points. So try to re-read yourself one or two times each time targeting a different goal: punctuation, spelling, or coherence units, verification of results … Do not forget to make all your sheets …

Rick Ketting on kuin maansa myynyt. (kuva: Ruutu)

IFK M vs. Ilves 2 – 2 (0 – 0)

 

56′ Crawford 1-0
72′ Ekhalie (rp) 2-0
90′ Skyttä 2-1
92′ Ketting (oma maali) 2-2

Äänestä ottelun parasta pelaajaa Ilves-Appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!


Kokoonpano:

1 Hilander Mika (mv) (c)
60 Addy David
16 Miettunen Tatu
3  Tomas Diogo
13 Mensah Baba
6  Ojala Matias
30 Yusif -> 75′
14 Siira Tuure
5  Jair
19 Mömmö Eetu -> 57′
26 Fofana Tiemoko -> 75′

11 Haman Jacques <- 75′
9  Mettälä Ilari <- 75′
20 Tamminen Eero
23 Skyttä Naatan <- 57′
8  Järvinen Iiro
15 Almen Mikael
12 Luukkanen Johannes (mv)

Lue myös