Raportti: Hurjassa vireessä oleva KuPS nollasi Ilveksen
Ilves kohtasi Kuopiossa hurjavireisen joukkueen. Paikallinen palloseura asetti ohittamattoman miesmuurin oman maalinsa eteen ja kävi takomassa kaksi osumaa tupsukorvien verkkoon Ville Saxmanin ja Tucon toimesta. Ilveksen mestaruushaaveet kokivat kolauksen, mutta kausi on kaikkea muuta, kuin ohi.

 

Ensimmäinen puoliaika

Ilves marssitti kentälle samankaltaisen kentällisen, kuin voitokkaassa viime pelissä FC Interiä vastaan. Ainoastaan laituriosastolla nähtiin muutos Eero Tammisesta Ilari Mettälään. 17-vuotias huippulupaus Naatan Skyttä operoi jälleen valeysin roolissa Lauri Ala-Myllymäen ja Iiro Järvisen tarjotessa tulitukea taustalta.

KuPSin kärkipelaaja Tuco ei ole aivan yhtä hyvässä fyysisessä kunnossa, kuin Ilves-vuotenaan, mutta kamerunilaisen maalivainu ei ole hävinnyt mihinkään. Marraskuussa 31 vuotta täyttävä Tuco on kokenut kettu, ja topparikaksikko Baba MensahTatu Miettunen sai olla tänäänkin varuillaan.

Kaikkinensa Ilveksen peli rullasi hyvin, eivätkä kuopiolaiset saaneet prässipeliään käyntiin. Avausjaksolla todelliset maalipaikat jäivät kuitenkin vähiin, eikä kummassakaan päädyssä maalivahteja laitettu todelliseen testiin. Ottelun suuret panokset näkyivät ajoittaisena hermostuneisuutena ja matalana tempona. Virheitä välteltiin ja paukkuja säästeltiin toiselle jaksolle syyssateen vihmoessa niskaan.Toinen puoliaika

Kotijoukkue palasi pukukopista terästäytyneenä. Ilves joutui takaa-ajajaksi 48. minuutilla, kun vaarattoman näköinen keskitys yllätti puolustuksen. Luis Carlos Murillo lähetti pomppivan pallon vasemmalta laidalta boksiin, jota ei saatu pysäytettyä ajoissa. Harvoin maalitilastoissa komeilevalla Ville Saxmanilla oli helppo työ tuikata peliväline reppuun.

KuPS oli vahva monella kentän osa-alueella. Vihreäasuisilla ilvesläisillä oli vaikeuksia voittaa kaksinkamppailuja ja saada syöttöjä omille. Toisen jakson edetessä keltapaidat vetäytyivät syvälle omalle alueelleen siilipuolustukseen. Murtautumiskeinoja ei hevillä löytynyt.

Pallonhallinta oli selvästi Ilveksen. Kotijoukkue kuitenkin sai jäädytettyä peliä ja iski vastahyökkäyksillä selustaan. Tuco rynni 82. minuutilla oikeaa laitaa pitkin maalille ja pelasi Petteri Pennasen hyvään vetopaikkaan. Pallo pysähtyi kuitenkin pystypuuhun.

Kuten kauden aiemmissakin liigakohtaamisissa, ”oma koira” puri jälleen. Reuben Ayarna ja Issa Thiaw olivat aiemmin pöllyttäneet verkkoa Mika Hilanderin selän takana. Tänään oli Tucon vuoro varsinaisen peliajan lähestyessä loppua. Keskikentän helpon pallonmenetyksen myötä voimahyökkääjä pääsi karkuun. Matias Ojala teki alimpana miehenä parhaansa, mutta Tuco peippaili itsensä kasvokkain Hilanderin kanssa ja laukoi 2-0-lukemat taululle.

Seitsemän voittoa putkeen maalierolla 16-1 raapinut KuPS on hurjassa vireessä. Tappio on karvasta kalkkia tamperelaisille. Eroa kärkeen on nyt kuusi pistettä ja kierroksia on jäljellä kaksi. Ilveksellä on siis yhä teoreettiset mahdollisuudet mestaruuteen, mutta heikomman maalieron myötä vuori on todella vaikea kiivettävä. Taistelu himmeämmistä mitaleista elää vahvana.Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss ei halua lytätä suojattiensa esitystä, vaikka tulos olikin pettymys.

Muutamia huonoja ratkaisuja ja muutamia fyysisten kamppailujen sekä irtopallojen häviämisiä. Niiden takia hävisimme tämän matsin, Wiss kiteyttää.

Olen silti ylpeä siitä tavasta, jolla haimme pallollista peliä varsinkin ensimmäisen puoliajan. Teimme itsemme pelattavaksi ja loimme pieniä alueellisia ylivoimia.

Joukkueen kehityskohteet tulivat esiin loppua kohden, kun Ilves jahtasi tasoitusta.

– Toisella jaksolla väsymys kasvoi. Sitten annetaan niitä huonoja syöttöjä juuri silloin, kun olemme itse pääsemässä murtautumisalueelle. Ensimmäisen prässilinjan ohittamisen jälkeen tuli liikaa huonoja suorituksia. Niissä meidän pitää kasvaa vielä.


Tappion hetkelläkin Wiss näkee kokonaiskuvassa paljon positiivisia merkkejä. Ilveksen pitkäjänteinen työ ei pääty näihin syyskierroksiin.

– Meillä on yhä panosta kahdessa viimeisessä ottelussa kauden loppuun asti,
Wiss muistuttaa.

– Imemme oppia koko ajan. Kun katsoo kokoonpanomme sopimustilannetta ja ikärakennetta, niin meillä on kyllä hyvät lähtökohdat tulevaan.
Tuco raukeana onnesta 2-0-maalin myötä

KuPS vs. Ilves  2 – 0  (0 – 0)

 

48′ Saxman 1-0
89′ Tuco 2-0

Äänestä ottelun parasta pelaajaa Ilves-Appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika (mv) (c)
4 Aspegren Felipe
16 Miettunen Tatu
13 Mensah Baba
6 Ojala Matias
10 Ala-Myllymäki Lauri
5 Jair
30 Yusif -> 80′
9 Mettälä Ilari
23 Skyttä Naatan -> 64′
8 Järvinen Iiro -> 70′

19 Mömmö Eetu
26 Fofana Tiemoko <- 64′
14 Siira Tuure <- 70′
20 Tamminen Eero
3 Tomas Diogo <- 80′
60 Addy David
12 Luukkanen Johannes (mv)

Lue myös