Raportti: Ilvekselle jäi huippuottelusta niukasti luu käteen

Ilves ja FC Inter ratkaisivat lämpimänä lauantai-iltana Veikkausliigan runkosarjan voittajan. Täysi tupa ja hurja tempo loivat hienot lähtökohdat hegemoniaotteluun. Tamperelaisittain harmittavasti Inter oli piirun verran parempi. Tuttu rankaisija Timo Furuholm iski ainokaisen ja kolme pistettä matkasivat Turkuun.

Ottelun alussa kunnioitettiin hiljaisella hetkellä suomalaisen jalkapallon kunniagallerian jäsen Pertti Mäkipään muistoa. Ilveksen pelaajana ja valmentajana mainetta niittänyt Mäkipää menehtyi vastikään pitkällisen sairauden jälkeen 78-vuotiaana.

Itse ottelu olikin sitten kaikkea muuta, kuin hiljainen tai surullismielinen.

Ensimmäinen puoliaika

Ilves ja FC Inter esittivät vauhdikasta ja tilannerikasta peliä. Kotijoukkueen Tiemoko Fofana oli tärkeässä roolissa juoksuvoimaisena ylimpänä kärkenä. Interin hyökkäyskolmikko Timo FuruholmFilip ValencicMika Ojala huokui kokemusta ja oli jatkuvasti vaarallinen.

13. minuutilla hauotiin henkeä molemmissa päädyissä. Aluksi Mika Ojala pyssytti voimakkaan yläkierteisen vapaapotkun tolpan juureen. Ilves-kapteeni Mika Hilander kuitenkin venytti upealla syöksyllä sormenpäänsä pallon tielle ja pelasti tilanteen kulmapotkuksi.

Hetkeä myöhemmin Niko Markkula kadotti pelivälineen keskialueella ja kissapeto pääsi iskemään nopeasti vastaan. Naatan Skyttä vapautti Tiemoko Fofanan puolittaiseen läpiajoon, mutta pallollinen nopeus ei aivan riittänyt irtautumiseen. Virhettään paikannut Markkula ennätti häiritsemään norsunluurannikkolaista riittävästi, että tilanne kuivui kasaan ennen rangaistusaluetta.

Avausjaksolla molemmat joukkueet pääsivät väläyttelemään yläalueen erikoistilanneosaamista lukuisten vapaa- ja kulmapotkujen muodossa. Muurit ja pääpelivoimaiset topparit kuitenkin pitivät lukemat 0-0:ssa. Aivan viime hetkillä Naatan Skyttä pelattiin hyvällä poikittaissyötöllä maukkaaseen vetopaikkaan, mutta pallo karkasi niukasti yli maalin.

Toinen puoliaika

Kumpikaan osapuoli ei lähtenyt peruuttelemaan. Sopuisan tasapelin sijaan molemmat tavoittelivat voittoa ja panostivat hyökkäävään ja aktiiviseen pelityyliin, joskin hurjin suunnanmuutospeli rauhoittui. Yli 5000 katsojaa saivat todistaa kiihkeitä kaksinkamppailuja, jotka alkoivat kääntyä voimakasotteisen Interin eduksi.

68. minuutilla sinimustat väänsivät itselleen vapaapotkun keskialueella. Turkulaisia oli Ilveksen boksissa ruuhkaksi asti. Tungoksen keskeltä Miro Tenho nousi korkeimmalle ja puski vaarallisesti. Mika Hilander sai ilmiömäisesti kauhaistua ensimmäisen yrityksen pois maaliviivalta, mutta pallo jäi elämään. Inter-ikoni Timo Furuholm oli kärppänä paikalla ja rynni väkisin tilanteeksi 0-1.

Kovatempoinen ottelu alkoi vaatia veroaan. Ilveksellä oli korkea vuori kiivettävänä tasoitusta jahdatessaan. Kotiyleisö tuki omiaan loppuun asti, mutta tarvittavaa terävyyttä ei löytynyt viimeiselle kenttäkolmannekselle asti. Vastavuoroisesti Inter pelasi ovelasti ja rikkoi peliä. Aika tiimalasissa valui loppuun ja turkulaiset anastivat 1-0-voitolla runkosarjan voiton.

Koutsin kommentit

Päävalmentaja Jarkko Wiss oli erittäin tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen ensimmäisellä puoliajalla. Tehottomuus kuitenkin jäi kiveksi kenkään.

Olen totta kai hyvin pettynyt siihen, ettemme saaneet tänään mitään mukaan. Ensimmäinen jakso oli meidän joukkueelta varsin hyvää pelaamista. Liikutimme palloa hyvin ja löysimme tiloja sieltä, mistä halusimmekin. Sääli, ettemme saaneet sitä maalia aikaiseksi, Wiss kertaa.

Toinen jakso, pikkaisen väsähdimme. Heidän taitavat yksilöt saivat enemmän palloa jalkaan ja pääsivät kääntymään. Inter juoksi meidän päätyä kohti ja he houkuttelivat muutamia pelaajia itseensä. Esimerkkinä se maaliin johtanut erikoistilanne.

Pelin rikkonaisuus palveli Interiä ottelun loppua kohden. Runkosarjan voitto karkasi käsistä, mutta parin viikon päästä käynnistyvässä mestaruussarjassa on vielä roppakaupalla pisteitä jaossa.

Ehkä lopun kirivaihde meni vähän yli tunnetilaltaan. Pallon ulkopuolella tuli rikkeitä ja hukkasimme hyvää paineistamista. Olo on pettynyt, mutta olen ylpeä joukkueesta. Viisi matsia on jäljellä ja parhaat joukkueet pelaavat keskenään. Mitä vain voi vielä tapahtua. Tappio pitää käsitellä henkisesti ja palaamme huilin jälkeen taistelemaan pisteistä, Wiss päättää.

Lauri Ala-Myllymäki (kuva: Arno Hämäläinen)

Ilves vs. FC Inter 0 – 1 (0 – 0)

69′ Furuholm

Yleisömäärä:
5050

IS-tähdet:
*** Furuholm
** Yusif
* Skyttä

Äänestä ottelun parasta pelaajaa Ilves-Appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika (mv) (c)
13 Mensah Baba
16 Miettunen Tatu
3 Tomas Diogo
8 Järvinen Iiro
30 Yusif
23 Skyttä Naatan <- 58′
5 Jair
60 Addy David <- 86′
26 Fofana Tiemoko <- 82′
10 Ala-Myllymäki Lauri

11 Haman Jacques -> 82′
9 Mettälä Ilari -> 86′
14 Siira Tuure -> 58′
20 Tamminen Eero
21 Laine Janne-Pekka
6 Ojala Matias
12 Luukkanen Johannes (mv)

Lue myös