Raportti: Ilves siirtyi tasapelilläkin sarjakärkeen


Rankkasateissa tulvivassa Helsingissä pelattiin mielenkiintoinen ottelu kahden tunnetun seuran välillä. HIFK ja Ilves taistelivat pisteistä omista lähtökohdistaan, ensimmäinen pyrkii yhä ylempään loppusarjaan ja jälkimmäinen taistelee kynsin ja hampain Veikkausliigan kärkisijasta. Tapahtumarikas ottelu päättyi lopulta 2-2-pistejakoon. Ilveksen maaleista vastasivat Naatan Skyttä ja Lauri Ala-Myllymäki.

Ensimmäinen puoliaika

Päävalmentaja Jarkko Wiss nimesi ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon 17-vuotiaan Ilves-kasvatti Naatan Skytän. Kymppipaikalla ja muissa pallollisissa hyökkäävissä rooleissa viihtyvä Skyttä on pelannut aiemmin kuudessa Veikkausliiga-ottelussa, mutta tänään nuorukainen pistettiin todelliseen testiin. Keskikentän kovaluinen prässääjä, HIFK:n ikoninen kapteeni Jukka Halme, teki Skytän debyytin avauskentällisessä kaikkea muuta, kuin helpoksi.

Skyttä osoitti kuitenkin ensiminuuteista lähtien, että hän ei ollut tullut pyytelemään anteeksi. Peli ei ehtinyt vanheta kuin 7 minuuttia, kun Yusif Moussa prässäsi pallollista pelaajaa voimakkaasti ja voitti hyödyn joukkueelleen. Irtopallon poimi nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo Naatan Skyttä. Vartaloharhautuksen jälkeen ”Naatti” upotti kerrassaan upean sijoituksen aivan IFK-maalin yläkulmaan rangaistusalueen rajalta asti.

HIFK kuittasi ja hankki tasoituksen silmän räpäyksessä. Maalivahti Mika Hilanderin avaus palautui nopealla tahdilla takaisin vierailijoiden päätyyn. Maarianhaminan IFK:n kasvatti Joel Mattsson pääsi helpon seinäsyöttökuvion päätteeksi läpiajoon ja hän sijoitti 1-1-tasoituksen. Takaiskuosuma oli kuin saavillinen kylmää vettä niskaan, mutta kokonaisuudessaan terävästi aloittanut kissapeto ei lannistunut.

Ei mennyt kauaa, kun Skyttä ujutti pallon näyttävästi Halmeen jalkojen välistä keskialueella. Tilanne ilmensi hyvin sitä, miten ennakkoluulottomalla ja pelottomalla asenteella Skyttä on astunut esiin liigakentillä. Ilves ei pelännyt haastaa meritoitunutta tähtirintojen pelaajistoa nuoruuden innolla. Kuvaavaa on, että keltavihreiden vanhimmalla kenttäpelaajalla 29-vuotiaalla David Addylla on neljän vuoden ikäero seuraavaksi vanhimpiin Jairiin ja Baba Mensahiin.

Toisaalta kokemus voi ratkaisevilla hetkillä nousta arvoon arvaamattomaan. Monissa liemissä keitetyt ”Rödan” pelimiehet eivät antaneet senttiäkään periksi. Avausjakso eteni vierasjoukkueen hallinnassa. Alun hektisyyden jälkeen maalipaikoilla ei enää herkuteltu.

Toinen puoliaika

HIFK palasi kopista ärsytettynä. Kotikentällään punapaidat aloittivat hurjan prässipelin, josta Tor Thodesenin miehistö tunnetaan. Sade yltyi ja kaksinkamppailut kovenivat. Pimenevässä elokuun illassa kovat panokset tuntuivat painona harteilla. Jännitys kasvoi yhdessä Töölön stadionin hyvän tunnelman kanssa.

Alle tunnin pelin jälkeen punainen aalto vyöryi yli. Joni Bäckman voitti pääpallon ja vapautti Luis Henriquen rangaistusalueelle. Brasilialainen ei aikaillut, vaan kiskaisi ensimmäisellä kosketuksella vasemmalla jalallaan pallon voimalla etukulmasta sisään. Kotikannattajien edessä syntynyt 2-1-johtomaali tuli todella tärkeään paikkaan. Vierasjoukkueen kiivettävänä oleva vuori kasvoi entisestään.

Ottelun loppua kohden tamperelaiset olivat selvästi aktiivisempi osapuoli. Painostus tuotti tulosta 87. minuutilla, kun kymppipaitaa kantava Lauri Ala-Myllymäki toi joukkueensa tasoihin lukemin 2-2. Brassitaituri Jair chippasi pallon taka-alueella odotelleelle ”Lämmille”, joka sijoitti pallon suoraan ilmasta tyynen viileästi ohi maalivahti Daniel Kollarin.

Molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä vielä viime hetkillä, mutta lopulta pisteet lähtivät sopuisasti jakoon. Tamperelaiset nousevat tasapelilläkin sarjan kärkeen. Kaikki Veikkausliigan seurat ovat nyt pelanneet 20 ottelua. Tämän illan osapuolet kohtaavat seuraavan kerran jo ensi tiistaina Tammelan stadionilla. Ottelu kelta- ja punapaitojen välillä käynnistyy klo 18.30.

Lipunmyynti » 

Koutsin kommentit

Ilves on 20 kierroksen jälkeen Veikkausliigan kärkijoukkue, mutta päävalmentaja Jarkko Wiss ei tuulettele illan esityksen jälkeen. HIFK oli etenkin toisen jakson alussa aktiivisella prässipelillään kiinni jopa kolmessa pisteessä. Korvien välinen lujuus oli tänään kovassa testissä.

Ensimmäinen jakso oli tasaväkistä. Toisella mentiin IFK:n painostamisella. Sen avulla he pääsivät johtoon ja me meinasimme murtua, mutta hyvin pääsimme vielä tasoihin. Vieraista pistekin on ihan tyydyttävä, Wiss kuvailee tuntojaan.

HIFK ei pelillisesti yllättänyt, mutta he osoittivat henkistä kovuutta. Sillä ei ole tekemistä taidon tai fyysisten tekijöiden kanssa. He pystyivät tekemään oikeita valintoja silloinkin, kun palloa tulee suoraan omaa rangaistusaluetta kohden. Me taas teimme niissä muutaman typerän virheen. Paine kertautui yksinkertaisissakin tilanteissa.

Ilveksen nuoresta miehistöstä nousee esiin etenkin Naatan Skyttä, joka alaikäisenäkin osoitti kypsiä otteita keskikentän ytimessä. Avausmaali liigatasolla oli kirsikka kakun päälle.

Naatti oli juuri niin hyvä, kuin odotinkin. Hänen on aiemmin pitänyt aloittaa kerran jos toisenkin, mutta pienet vammat ja flunssat ovat toistaiseksi olleet esteenä. Peliajasta on pitänyt taistella Ala-Myllymäen ja osittain myös (Emile Paul) Tendengin kanssa.

Kuviot ovat kyllä tuttuja meidän nuorille. Haluan, että talenttien noustessa avaukseen, he ovat oikeasti valmiina haasteeseen. Itseluottamuksen pitää saada mahdollisuus kasvaa. Naatti osoitti tänäänkin, että hänellä on loistava tulevaisuus edessä, Wiss kehuu suojattiaan.

Saa tuulettaa! 17-vuotiaan Naatan Skytän avausmaali Veikkausliigassa
kuva: Arno Hämäläinen

HIFK vs. Ilves 2 – 2 (1 – 1)

8′ Skyttä 0-1
10′ Mattsson 1-1
59′ Henrique 2-1
87′ Ala-Myllymäki 2-2

Äänestä ottelun parasta pelaajaa Ilves-Appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika (c) (mv)
60 Addy David
16 Miettunen Tatu
13 Mensah Baba
6 Ojala Matias <- 76′
8 Järvinen Iiro <- 65′
5 Jair
23 Skyttä Naatan
30 Moussa Yusif
11 Haman Jacques <- 60′
10 Ala-Myllymäki Lauri

26 Fofana Tiemoko -> 60′
9 Mettälä Ilari -> 76′
20 Tamminen Eero
25 Tendeng Emile Paul -> 65′
15 Almen Mikael
3 Tomás Diogo
12 Luukkanen Johannes (mv)

Lue myös