Raportti: Ilves otti liigahistorian ensimmäisen voiton HongastaIlves rehki helteisessä Espoossa arvokkaan voiton FC Hongasta. Isännät hallitsivat avausjaksoa, mutta vierailijat ottivat luulot pois toisella puolikkaalla. Juha Hakola avasi maalihanat. Diogo Tomás ja Yusif Moussa toivat tupsukorvat rinnalle sekä ohi aivan viimeisillä hetkillä.

Ensimmäinen puoliaika

Helteisestä säästä huolimatta joukkueet aloittivat ottelun kovalla tempolla. Kotijoukkue oli ensiminuuteilla sähäkämpi ja loi ensimmäisen hyvän maalipaikan jo kymmenen minuutin sisään. Hurjassa vireessä oleva Borjas Martín sai korkean keskityksen Ilves-linjan taakse. Espanjalainen pääsi koettamaan onneaan lähietäisyydeltä, mutta maalivahti Mika Hilander syöskyi pallon tielle.

Ensimmäinen maalikin nähtiin pian. 13. minuutilla Honka vyöryi leveässä aallossa kohti Hilanderin maalia. Lucas Kaufmann löysi tilaa puolustusviisikon väleistä ja lähetti mainion keskityksen oikealta laidalta. Taka-alueelle Baba Mensahin ja Felipe Aspegrenin huomaamatta vapaaksi hiipinyt Juha Hakola teki näyttävän syöksypuskun ja upotti pallon tolpan juureen.

Johtoasemassa Honka pudotti kierroksia ja alkoi vetäytymään lähelle omaa maaliaan. Ilves jahtasi tasoitusta suoraviivaisilla ratkaisuilla, eikä pelännyt nostaa pitkiä toppareitaan hyökkäysalueelle. Lopulta espoolaiset olivat kuitenkin lähempänä maalintekoa. Martín murtautui seinäsyöttökuvion myötä rangaistusalueelle ja lähetti tulisen vasemman jalan vedon, joka suuntautui päin Hilanderia.

Toinen puoliaika

Keltamustat jatkoivat kylmähermoista pallonhallintaansa. Pelivälinettä kierrätettiin lyhyillä syötöillä jalasta jalkaan ja tupsukorvia juoksutettiin väsyksiin. 2-0-maali oli lähellä, kun keskeltä vetopaikkaan purjehtinyt Joel Perovuo pyssytti kovan kudin, joka vaihtoi vetoa blokanneesta Jairista suuntaa. Hilander ehti kuitenkin reagoida ajoissa.

Pian toisessa päässä nähtiin vastaavanlainen tilanne. Irtopallo putosi Ilari Mettälän jalkoihin ja laitahyökkääjä kiskaisi voimiensa takaa. Pallo otti kimmokkeen puolustajista ja kumahti ylärimaan. Vesa Vasaran valmentama miehistö selvisi toistaiseksi säikähdyksellä.

Reilun tunnin pelin jälkeen riemu repesi vieraskannattajien joukossa. Yksi Ilveksen lukuisista kulmapotkuista pelattiin Jairin toimesta alaspäin laitapuolustaja David Addylle. Ghanalainen lähetti kaaripallon takatolpalle, jonne rynni voimalla pitkänhuiskea Diogo Tomás. Napakka pusku painui vastustamattomasti verkkoon. Tomásin toinen liigamaali tuli tärkeään paikkaan.

1-1-tasoituksen myötä kissapeto piristyi entisestään ja sai vastustajan polvet tutisemaan. Vahvan jakson aikana Tomás oli lähellä tehdä toisenkin maalin, mutta hänen laukoma pallo kilpistyi epäonnisesti omaan pelaajaan lähes maaliviivalla. Ahkerasti oikealta laidalta keskittänyt Aspegren tavoitti puolestaan Emile Paul Tendengin, mutta senegalilainen ei saanut rouhittua palloa ohi Timothy Murrayn lähietäisyydeltäkään.

Kotijoukkue alkoi väsyä, ja huolimattomuus kostautui lisäajalla. Pallo pomppi rangaistualueella, eikä kärkkäästi prässännyt Mettälä päästänyt Honkaa purkamaan painetta helpolla. Lopulta Javi Hervás oli epäonnen soturi, joka syötti pallon suoraan Yusif Moussan jalkaan. Ghanalainen pyssytti jykevän rintapotkun komeassa kaaressa ohi voimattoman Murrayn. Maali oli Moussan liigauran ensimmäinen.

Riemukas 91. minuutilla syntynyt voittomaali siivitti tamperelaiset kolmeen pisteeseen ja entistä tukevampaan johtoasemaan sarjataulukossa. Tämä on myös historian ensimmäinen kerta, kun Ilves onnistuu voittamaan FC Hongan liigaottelussa.

Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wissiä suorastaan puistatti aikainen takaiskumaali, joka uhkasi koitua kohtaloksi. Toisen puoliajan petraus kuitenkin pelasti päivän.

Yritimme olla aktiivisia ja aggressiivisia alussa, mutta niin vain Honka onnistui rokottamaan. Maalitilanne oli meille harvinainen, siinä puolustettiin löysästi, eikä vaivauduttu tekemään ylimääräistä viiden metrin täyttä juoksua. Avausmaalin merkitys oli musertava ja se harmitti todella paljon, Wiss kertaa avausjaksoa.

Jouduimme muuttamaan prässiä ja tekemään hirveän määrän töitä tällaisessa säässä. Toinen jakso oli kuitenkin erinomainen meiltä. Olimme pallollisina hyviä ja voitimme tarpeeksi kaksinkamppailuja. Saimme pallonhallintaa myös itselle. Laadukkaat pallot Hongan boksiin oli se osa-alue, jota pitikin painostaa. Hieno nousu.

Diogo Tomás ja Yusif Moussa eivät kovin usein paistattele otsikoissa, eikä varsinkaan maalinteon osalta. Molemmat pelurit tekevät kuitenkin peräänantamattomasti töitä joukkueen eteen ja tänäänkin he ansaitsivat onnistumisensa.

Yusifilla on ollut maalipaikkoja kyllä aiemmin ja Diogo on päämaaleja tehnyt joskus ennenkin. Eli eivät maalintekijät nyt täysin puskista tulleet. Diogon rooli oli tänään vähän vaikea hänelle muutenkin, mutta hienoa duunia hän teki. Halusimme minimoida pallonmenetykset tietyllä alueella ja uhata boksia, sen takia hän oli usein kohdepelaajana. Ei ihme, että lopussa hieman kramppasi, Wiss kuvailee.

Yusif Moussa teki Ilves-uransa ensimmäisen maalin

FC Honka vs. Ilves 1 – 2 (1 – 0)

13min Juha Hakola 1-0
64min Diogo Tomás 1-1
91min Yusif Moussa 1-2

Äänestä ottelun parasta pelaaja Ilves-appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika
3 Tomás Diogo <- 82min
16 Miettunen Tatu
13 Mensah Baba
60 Addy David
30 Moussa Yusif
10 Ala-Myllymäki Lauri
5 Jair
4 Aspegren Felipe
26 Fofana Tiemoko <- 69min
9 Mettälä Ilari <- 65min

14 Siira Tuure -> 82min
20 Tamminen Eero
25 Tendeng Emile Paul -> 69min
6 Ojala Matias
8 Järvinen Iiro -> 65min
12 Luukkanen Johannes

Lue myös