Raportti: Ilves ratkaisi kuuden maalin trillerin edukseen


Tuore Suomen Cup -mestari Ilves tarjosi miellyttävän jalkapalloillan kesäisessä Tammelassa. Vierailija KPV pyristeli vastaan, mutta joutui toteamaan kissapedon paremmakseen jo neljättä kertaa tänä vuonna. Ottelussa nähtiin maaleja kuin liukuhihnalta. Avainhahmo oli hattutempun viimeistellyt Lauri Ala-Myllymäki.

Ensimmäinen puoliaika

Vierailijat lähtivät otteluun ennakkoluulottomasti. Päävalmentaja Niko Kalliokosken asettama kolmen topparin linja vapautti pelureita laidoille, joiden kautta vyöryi vastahyökkäyksiä kohti Ilves-maalia. Suomen Cupin voittohuumasta selvinneet tupsukorvat joutuivat tekemään tosissaan töitä kaksinkamppailuja voittaakseen. Vastikään KPV:n rosteriin takaisin kiinnitetty Patrick Byskata osoitti 112 liigaottelun kokemuksellaan varmuutta keskikentällä, vaikka viimeisimmästä pelituntumasta onkin vierähtänyt pitkä tovi.

12. peliminuutilla KPV-maalivahti Teppo Marttinen oli menettää pallon alimpana miehenä. Hän kuitenkin selvisi säikähdyksellä ja seuraavasta hyökkäyksestä tehtiin avausmaali toiseen päätyyn. Timo Rauhala antoi aikaisen keskityksen ja maaliahne Simo Roiha kävi aivan liian helposti puskemassa pelivälineen verkkoon. Tammelan yleisö hiljeni hetkeksi täysin.

Muutama minuutti myöhemmin tupsukorvat iskivät takaisin. Yusif Moussa lähetti pistosyötön hyökkäyksessä viillettäneelle Emile Paul Tendengille. Puolustaja Milos Josimov vetäisi senegalilaiselta jalat alta ja Ilvekselle myönnettiin vapaapotku rangaistusalueen kaarelta. Pallon taakse asettui itseoikeutetusti Lauri Ala-Myllymäki. Innoikkaimmat alkoivat jo tässä vaiheessa tuuletella, eikä syyttä. Vaparispesialisti Ala-Myllymäki harkitsi hetken ja lähetti sitten tutun muulinpotkun vastustamattomasti yläkulmaan. Lukemat tasoittuivat tyylillä 1-1:een.

Hyvää potkutekniikkaa väläyttelivät myös kokkolalaiset. Hendrik Helmke ja Milos Josimov pyssyttivät ärhäkät kudit keskikaistalta, mutta aivan raamien sisään vedot eivät osuneet. Kokonaisuudessaan kotijoukkue hallitsi avausjaksoa, joskin vedot maalia kohden jäivät vähiin.

Toinen puoliaika

Ottelu jatkui suorastaan ryminällä. Viiden minuutin sisällä nähtiin kolme lisämaalia. Ensimmäisenä iski KPV, kun Joni Mäkelä kävi sutimassa kulmapotkun vitosen alueelta sisään. Miesvartioinnissa oli jälleen parannettavaa.

Kuten avausjaksollakin, Lauri Ala-Myllymäki toi joukkueensa nopeasti tasoihin. Kokenut toppari Ville Koskimaa oli myöhässä tilanteesta ja tönäisi Yusif Moussan kumoon rangaistusalueella. Ala-Myllymäki potkaisi pallon pilkulta tarkasti vasempaan alakulmaan.

53. minuutilla Ilves siirtyi ensimmäistä kertaa johtoasemaan. Moussa levitti pallon laitaan Iiro Järviselle, joka puolestaan keskitti pomppupallon keskustaan. Pitkäraajainen Ilari Mettälä kiskaisi upean volley-vedon ja pallo sujahti alakulmaan. 3-2-osuman myötä peli rauhoittui hetkeksi.

Reilun tunnin pelin jälkeen alkoi jälleen uusi vuoristorata. Hurjat maalinedustahässäkät olivat koitua Ilveksen kohtaloksi. Lähimpänä maalintekoa oli Joni Mäkelä, joka pääsi puttaamaan lähietäisyydeltä, mutta pallo osui tolppaan ja kimposi selkäpuolelta Tuure Siiran jalkojen välistä väljemmille vesille.

Hetkeä myöhemmin luottokapteeni Mika Hilanderin nopeat refleksit estivät Hendrik Helmken voimakkaan puskupallon uppoamisen maaliin. Usea viherpaitainen pääsi koettamaan onneaan rangaistusalueella, mutta vierailijoiden etsikkoaika ei vain tuottanut tulosta.

Kun hätä oli suurimmillaan ja joukkue tarvitsi pelastajaa, otti varakapteeni Lauri Ala-Myllymäki roolia. Seuran oma kasvatti oli laukonut jo kaksi erikoistilannemaalia, eikä tyytynyt vielä siihen. Helmke ajoi varoituksen arvoisesti David Addyn kumoon noin 30 metrin etäisyydellä maalista. Vapaapotkun antajasta ei ollut epäselvyyttä. Ala-Myllymäki kajautti tavaramerkikseen muodostuneen voimakkaan yläkierteisen kudin, joka pomppasi juuri sopivasti maalivahti Marttisen edessä. Pallo lipsahti käsien kautta verkkoon ja lähes täysi Tammelan yleisö repesi riemuun.

4-2-maalin myötä Ilves saattoi hengähtää. KPV viljeli vielä useita keskityksiä, mutta vaihdosta kentälle tullut 193-senttinen toppari Diogo Tomás hallitsi ilmatilaa lentokapteenin lailla. Ottelun lopussa ensimmäiset peliminuuttinsa kotiyleisön edessä sai 18-vuotias Ilves-kasvatti Janne-Pekka Laine, joka teki virallisen liigadebyyttinsä viime kauden viimeisessä ottelussa Rovaniemellä.

Kaksi kertaa tappioasemasta noussut Ilves ansaitsi kolme pistettä. Ottelun suurin hahmo oli hattutempun viimeistellyt Lauri Ala-Myllymäki, jolla on nyt tältä vuodelta kasassa viisi liigamaalia.

Koutsin kommentit

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss myöntää joukkueensa olleen kiipelissä. KPV johti kahdesti, mutta jäi tyhjin käsin. Jonain toisena päivänä tulos olisi saattanut kääntyä toisinpäin.

Olen tulokseen totta kai todella tyytyväinen. Samalla kuitenkin osoitan osanottoni kokkolalaisille. He pelasivat hyvän ottelun ja silti voitimme 4-2. Tämä oli vähän niin kuin monopolipelin ’vapaudut vankilasta’ -kortti meille. Niitä ei montaa kertaa pysty peräkkäin käyttämään, Wiss kuvailee.

Vastustaja oli ajoittain monella osa-alueella Ilvestä parempi, mutta lopulta kyse on vain ja ainoastaan maalintekokilpailusta.

KPV tuli otteluun hieman uudistuneella pelisysteemillä. Ratkaisu sen puolustamiseen oli sinällään meille tuttu, mutta he olivat aktiivisia, liikuttivat hyvin palloa ja vaihtelivat painopistettä.

Tiesimme heillä olevan hyvät erikoistilanteet ja keskitykset, mutta silti rikoimme tyhmillä alueilla. Onneksi saimme silti tarvittavat maalit. Voitto ei todellakaan tullut helpolla. Lopussa oloa voi kuvailla helpottuneeksi, Wiss toteaa.

3 maalia ”Lämmille” (kuva: Arno Hämäläinen)

Ilves vs. KPV 4 – 2 (1 – 1)

12min Roiha 0-1
19min Ala-Myllymäki 1-1
47min Mäkelä 1-2
49min Ala-Myllymäki (rp) 2-2
53min Mettälä 3-2
74min Ala-Myllymäki 4-2

Yleisömäärä: 4882

IS-tähdet:
*** Ala-Myllymäki
** Jair
* Mäkelä

Äänestä omasta mielestäsi ottelun parasta pelaaja Ilves-appissa ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kokoonpano:

1 Hilander Mika
4 Aspegren Felipe
13 Mensah Baba
16 Miettunen Tatu
60 Addy David
8 Järvinen Iiro <- 72min
5 Jair
10 Ala-Myllymäki Lauri <- 86min
30 Moussa Yusif <- 57min
25 Tendeng Emile Paul
9 Mettälä Ilari

26 Fofana Tiemoko
14 Siira Tuure -> 57min
21 Laine Janne-Pekka -> 86min
22 Kazi Tariq
3 Tomas Diogo -> 72min
12 Luukkanen Johannes

Lue myös