Tariq Kazi– Bengalin Ilves

Ilveksen raudanlujaan puolustuslinjaan on tyrkyllä useampikin taitava pelaaja, kilpailu peliajasta on kovaa mutta rehtiä. Yksi näistä pelaajista on seuran oma kasvatti Tariq ”Tarkka” Kazi, joka harjoitusten yhteydessä ehti kertomaan taustastaan.

Tariq aloitti oman futisuransa isoveljeään seuraten 4-vuotiaana Ilves Takahuhdin riveissä. Kaikesta liikunnasta kiinnostunut nuorukainen kokeili myös salibandyä sekä jääkiekkoa KOOVEEn riveissä, mutta valinta ykköslajiksi tuli tehtyä melko nuorena. ”Taisin olla 7-8 vuotias, kun päätin pelata ainoastaan futista joukkueessa. Kyllähän noita pihapelejä tuli silti pelattua paljonkin, mutta futis vaan oli minulle se rakkain laji. Siitä tuli suorastaan intohimo”, Tariq kertoo lapsuusvuosistaan.

Aina ei Tariq ole suinkaan ollut puolustajana, vaan uran alkuvuodet menivät nimenomaan laitahyökkääjänä. ”C-ikäisenä kokeilin ensimmäisen kerran pelaamista laitapuolustajana ja hiljalleen siitä vakiintui minulle sopivin ja mieluisin pelipaikka. Vähän siinä tehot väheni, mutta koin saavani enemmän onnistumisia ja joukkueen arvostusta alemmassa roolissa”, hän muistelee.

Nuori mies seurasi paljon kansainvälistä jalkapalloa, joten esikuvista ei ollut pulaa. Pelet ja Maradonat olivat tiedossa ja Ronaldot ja Messit alkoivat nousta maailman parhaiksi pelaajiksi. Nuoren Tariqin katseet suuntautuivat kohti Thierry Henryä, jonka pelityylistä hän piti kovasti. Myös nuoren Theo Walcottin nousu tykkimiesten paitaan todella nuorella iällä herätti nuoressa Tariqissa kunnioitusta. Kuten näistä pelaajista saattaa jo päätellä, tunnustaa Tariq keltavihreän väriyhdistelmän lisäksi myös Arsenalin punavalkoisia värejä. ”Nyt helmikuussa olin paikan päällä seuraamassa Arsenalin ja Bournemouthin välistä ottelua. Oli huikea fiilis”, huudahtaa nuorukainen.

Tariq on kuulunut alusta alkaen Suomen poikamaajoukkueiden kalustoon. ”Uran ensimmäinen maaottelu oli Venäjää vastaan. Siitä jäi hiukan huonot muistot, sillä mursin jalkani siinä ottelussa”, Tariq nauraen muistelee. Nyt seuraavana tavoitteena on murtautua U21-joukkueeseen.

Koko uransa Ilveksessä pelannut nuorukainen on ylpeä keltavihreistä juuristaan. ”Missään vaiheessa ei ole käynyt mielessäkään vaihtaa seuraa. Olen sydämeltäni ja mieleltäni Ilves”, huudahtaa tuulennopea pallotaituri. Edustusjoukkueen kanssa Tariq pääsi sopimukseen kaksi vuotta sitten, ollessaan vasta 16-vuotias. ”Olin lähdössä Minskiin maajoukkueleirille ja Jallu (Wiss) tuli juttelemaan, että tämmöinen mahdollisuus olisi. Leirin jälkeen oli sitten helppo kirjoittaa nimi paperiin, unelma kävi toteen”, Tariq kertaa. Nuoren miehen oli helppo sopeutua joukkueeseen, sillä silloinen kapteeni Antti Hynynen opasti ja neuvoi nuorta miestä ansiokkaasti. ”Hynyn kanssa juteltiin todella paljon ja häneltä sai paljon hyviä vinkkejä. Oli todella antoisa kausi”, hän muistelee.

Tämän kauden Ilves on noussut valtakunnan ykkösjoukkueeksi, mutta tämä ei yllätä Tariqia. ” Meillä on todella yhtenäinen joukkue. Paljon nuoria ja todella nälkäisiä sekä eteenpäin pyrkiviä pelaajia. Kaikki ovat vahvasti sitoutuneet joukkueeseen ja se näkyy tuloksissa. Omista junnuista nousevat pelaajat tiedostavat ilvesläisen pelitavan ja muualta tulleet on osattu scoutata hyvin. He sopivat myös henkisesti joukkueeseen erinomaisesti ja näin meillä on erittäin toimiva paketti kasassa”, Tariq ylpeänä kertoo joukkueestaan. Tiukkojen Veikkausliigaotteluiden väliin mahtuu myös kutkuttavan tärkeä Suomen Cupin välieräottelu KPV:ta vastaan. ”Ei tiukka ottelutahti häiritse, vaikka matkustamista vähän enemmän tuleekin. Hienoa että on tärkeitä pelejä paljon”, huudahtaa aina muutenkin niin positiivinen ilopilleri.

Vapaa-ajallaan nuorukainen tykkää hengailla kavereiden kanssa jutelle tai elokuvia katsellen. Myös kävelylenkit musiikkia kuunnellen saavat ajatukset mukavasti pois arjesta. Tariq on myös kiinnostunut lukemaan elämänkertakirjoja. Suosikikseen hän nimeää sekä Zlatanin että Arsenalin pitkäaikaisen managerin Arsene Wengerin tarinat.

Tariqin sopimus päättyy tähän kauteen. Uutta sopimusta hän ei ole vielä ehtinyt miettimään. ”Nyt pistetään kaikki likoon Ilvekselle ja tämän kauden menestymiselle”, nuorukainen huudahtaa. Sen verran tulevaisuuden suunnitelmia hän avaa, että luonnollisesti haluaa päästä jossain vaiheessa ulkomaille pelaamaan.

Seuraavaksi juttukohteeksi Tariq vinkkaa Janne-Pekka Lainetta. ”Japelta voisi kysyä vaikka Hakan fanittamisesta tai pyykkinaruja päin kävelemisistä”, Tariq nauraen vinkkaa. ” Jape on hyvä tyyppi, vietän paljon hänen ja Almenin (Mikael) kanssa”, hän jatkaa.

Lempinimi Bengalin Ilves juontaa juurensa Tariqin isän puolen suvusta. Suku on kotoisin Bangladeshista eli Tariq on puoleksi Bengali. Intiantiikeriä kutsutaan myös Bengalintiikeriksi, mutta ehkä Tariqiin sopii paremmin vertauskuvaksi notkeampi ja ovelampi Ilves.

Lue myös